Dakbedekking vervangen: waar kies je voor?

Dakbedekking vervangen: waar kies je voor?

Vrijwel iedere vorm van dakbedekking heeft een beperkte levensduur. Niet zo vreemd, kijkend naar wat een dak allemaal te verduren krijgt. Niet alleen regen eist een flinke tol, maar ook de wisselende temperaturen, de zon en zelfs de ozon die zich in de lucht bevindt reageren met de meeste soorten dakbedekking. Hierdoor gaan zij gebreken vertonen, die op den duur kunnen leiden tot lekkage. Niet wat je wilt, en dus is het zaak de dakbedekking het liefst al te vervangen voordat deze problemen ontstaan. Als je binnenshuis merkt dat er iets mis is met je dak, ben je tenslotte eigenlijk al te laat met het probleem oplossen.

Het ligt aan het type dak

Vrijwel ieder dak krijgt vroeg of laat last van problemen door onze weersomstandigheden. Bij een schuin dak bedekt met dakpannen gaat dit meestal vrij abrupt. Deze hebben vooral last van harde windvlagen, waardoor zij van het dak kunnen waaien of scheef kunnen komen te liggen. Een pan die van het dak is gewaaid merk je meestal snel op, zodat je ook de schade snel kan laten repareren. Met een dakpan, of soms zelfs meerdere exemplaren, die scheef is komen te liggen, moet je goed oppassen. Deze valt je vaak pas op als je last krijgt van de gevolgen ervan. Een dak dat niet meer waterdicht is, en dat het water dat tijdens een regenbui valt niet langer buiten weet te houden.

Heb je een zogenaamd pannendak, dan doe je er dus goed aan om na iedere flinke storm even te checken of alle pannen nog goed liggen. Dit kun je vaak al een beetje op het oog doen, vanaf de grond, maar zo nu en dan even van wat dichterbij een inspectie uitvoeren kan zeker geen kwaad.

Een plat dak heeft doorgaans geen pannen, maar kent wel weer heel andere problemen. De meeste soorten dakbedekking die voor het bedekken van platte daken worden gebruikt, hebben simpelweg een beperkte levensduur. Het materiaal kan scheuren gaan vertonen of afbrokkelen, waardoor je kans loopt op lekkage. Vaak verloopt dit proces heel langzaam, en heb je het niet door. Totdat het te laat is, en je last hebt van flinke lekkage.

Welk materiaal kies je?

Ga je je dakbedekking vervangen, dan is het goed om rekening te houden met de levensduur. De meeste soorten gaan tot ongeveer 20 jaar mee, maar EPDM dakbedekking is een uitzondering: dit blijft gerust 50 jaar zijn werk doen zonder problemen. Een iets duurdere aanschafwaarde wordt hiermee dus ruimschoots gecompenseerd. Een EPDM pakket bevat naast de dakbedekking ook lijm want, heel bijzonder, dit materiaal wordt niet aangebracht door het te verhitten, maar door het op het dak te plakken. Wil je langer plezier hebben van je dak, is dit misschien ook voor jou de beste keuze?