
Waarom je wel (of juist niet) voor een flexibel energiecontract moet kiezen
Vrijwel ieder persoon met een eigen energiecontract zou minder willen betalen voor dat contract. Het maakt niet uit of je een zakelijke of een particulier afnemer van energie bent; feit is dat de energierekening naast de huur een van de grootste maandelijkse kostenposten is. Energieleveranciers spelen hierop in door allerlei aantrekkelijke deals aan te bieden. Zo bieden veel energiebedrijven de laatste tijd zogeheten flexibele zakelijke energiecontracten aan. Dergelijke contracten zouden veel voordeliger zijn dan energiecontracten met een vast tarief, omdat je flexibel energie afneemt. In dit artikel vertellen we je meer over de voordelen en de nadelen van een flexibel energiecontract.
Voordeel: minder geld kwijt bij flexibel energiecontract
Een van de grootste voordelen van een flexibel energiecontract is het feit dat je er veel geld mee kunt besparen. Dit is het geval omdat je gebruik maakt van flexibele tarieven. Op basis van die informatie kun je bepalen om energieslurpers binnen je bedrijf alleen aan te hebben staan op het moment dat de energieprijs het meest gunstig is. Het kan namelijk maar zo zijn dat de prijs van zakelijke energie om 11:00 uur duurder is dan de prijs om 15:00 uur. Uiteindelijk kan je dit zeker enkele tientjes tot honderden euro’s op jaarbasis schelen, mits je de juiste tijden kiest. Hierbij is het goed om te weten dat je altijd energie ontvangt voor de hoogte van de beursprijs. Dat betekent dat dit tarief zeer transparant is en dat je als zakelijke klant op die manier altijd precies weet wat je moet betalen voor je energie. Op Energie-Zakelijk.nl lees je meer over het financiële voordeel van flexibele energietarieven.
Voordeel: bewust bezig met zakelijke energie
Wat ook mooi meegenomen is bij energiecontracten met een flexibel tarief is het feit dat je een stuk bewuster met je energie omgaat. Dat zit zo: wanneer je voor flexibele energie kiest omdat je geld wilt besparen, check je de momenten waarop de energieprijs het laagst is. Omdat dergelijke tarieven altijd maar kort van tevoren bekend worden gemaakt, ben je dagelijks heel bewust bezig met je energie. Op basis daarvan weet je dus veel meer over je energieverbruik dan een gemiddelde andere afnemer van zakelijke energie. Dit is niet alleen beter voor je zakelijke portemonnee, maar ook voor het milieu. Extra prettig hierbij is dat je zakelijke energierekening uiteindelijk nooit tegen kan vallen, omdat je exact weet wat je verbruikt en betaalt.
Nadelen van flexibel energiecontract
Naast de fijne voordelen zijn er zeker wat nadelen te vinden aan een flexibel energiecontract. Het bewust bezig zijn met je zakelijke energie mag dan goed zijn voor het milieu, het neemt wel ontzettend veel tijd in. Voordat je het weet besteed je al een paar uur per dag aan het uitkiezen van het beste moment om voordelig energie te kunnen verbruiken. Dat lijkt me niet helemaal de bedoeling van het hebben van een energiecontract. Een ander nadeel is het feit dat je nooit weet wat de energieprijzen gaan doen. Dat betekent dat het maar zo het geval kan zijn dat je maandenlang te maken krijgt met hoge(re) prijzen dan je had gedacht. Wat veel mensen niet weten, is dat je hierbij zelfs een hogere energierekening kunt krijgen dan bij een vast tarief! Bekijk dus voor jezelf of een energiecontract met flexibele tarieven interessant genoeg is of dat je liever toch voor vastigheid gaat met een vast energiecontract. Wat je in ieder geval moet doen voor de beste energiedeal is zakelijk energie vergelijken via een online vergelijker voor de beste aanbieding.