Ziet u door alle cryptomunten het bos nog?

Ziet u door alle cryptomunten het bos nog?

Misschien heeft u nog nooit van cryptomunten, ook wel cryptocurrency genoemd, gehoord. Of misschien doet het wel een belletje rinkelen, en zegt de naam Bitcoin u iets. Maar wanneer u zich er dan wat meer in gaat verdiepen komt u opeens allerlei andere cryptomunten tegen. Kunnen we er niet gewoon met eentje af, dat is toch veel gemakkelijker? Waarom zijn er zoveel verschillende, en welke kun je nu het best gaan gebruiken?

Er zit een limiet op

Allereerst maar eens een paar interessante feitjes over cryptomunten, die maken dat we hier met een heel ander systeem te maken hebben dan we gewend zijn met ‘normaal’ geld. Allereerst: er is geen bank. Waar we gewend zijn om onze geldzaken via een bank te regelen, is dat hier niet het geval. Je hoeft dus geen rekening te houden met de tussenkomst van je bank, als je geld over wilt maken. Dat betekent dat er geen centrale ‘tussenpersoon’ is als het gaat om het betalen met of handelen in cryptomunten. Alle tegoeden worden bijgehouden op heel veel verschillende computers, dat noemen we blockchain. Wil je iets kopen, wordt er razendsnel het juiste aantal coins bij jou afgeschreven en bij de ontvanger bijgeschreven. Er is geen bank die de betaling hoeft te verifiëren, zodat dit in een paar tellen gepiept is. Dat maakt de handel razendsnel en bovendien beschikbaar voor iedereen ter wereld, ook wanneer iemand geen bankrekening heeft.

De bekendste cryptomunt is de Bitcoin, maar er zijn er nog veel meer. Onhandig, zo lijkt het want kunnen we er niet gewoon met eentje af? Nee. Cryptomunten hebben namelijk een limiet. Waar normaal geld eindeloos kan worden bijgedrukt, is bij cryptomunten op een vooraf bepaald moment de limiet bereikt. Bij Bitcoins is dit vastgesteld op 21 miljoen stuks. Mede om deze reden ontstaan er steeds nieuwe cryptocurrency, die ook weer hun eigen limieten hebben.

Welke kies je?

Wil je gaan beleggen in of betalen met cryptomunten, dan moet je kiezen welke soort of soorten je wilt gaan gebruiken. Het kan lastig zijn om hierin de juiste keuze te maken, omdat er soms nauwelijks verschillen zijn. Kies je voor de vertrouwde Bitcoin of juist voor Dash? Of is de Doge meer iets voor u?

Zaken om mee te nemen in de overweging, zijn de gangbaarheid van de cryptovaluta en daarmee ook het gebruiksgemak. Valuta die veel gebruikt worden, hebben doorgaans een groter netwerk, en kunnen betalingen sneller verwerken. Kies je voor een kleinere variant, kan dit tot enkele minuten oplopen. Ook zijn de bekendste currencies beter geschikt om goederen in digitale winkels mee te kopen. Daar staat tegenover dat kleinere varianten nog meer groei kunnen doormaken, wat zeker in het geval van een investering de moeite waard kan zijn.