5 redenen om je baby meerdere namen te geven

5 redenen om je baby meerdere namen te geven

Het is best een opgave: een mooie naam bedenken voor je kindje. En dan is er ook nog het vraagstuk of je je kindje één naam geeft, of juist meerdere namen. Er zijn verschillende redenen om meerdere namen te kiezen: hieronder leggen we uit waarom je dit wilt overwegen.

Verschillende soorten namen combineren

Een voornaamste reden om meerdere namen te kiezen, is dat je hiermee verschillende soorten namen kunt combineren. Denk aan namen uit verschillende culturen, als jij en je partner een andere achtergrond hebben. Ook kun je bijvoorbeeld traditionele namen en moderne namen combineren, mocht dit de wens zijn. Zo zijn genderneutrale namen geliefd, die je weer kunt combineren met een klassiekere naam. Of combineer een unisex naam als eerste naam met een meisjes- of jongensnaam als tweede naam, dat is ook een mooi idee. Voor welke combinatie je ook gaat: meerdere namen zorgen voor meer karakter. Dit kan er later weer voor zorgen dat je kindje beter wordt herinnerd, want de naam speelt hier zeker een rol bij. Zeg nu zelf: een enkele naam raakt sneller in de vergetelheid dan een bijzondere samenstelling van meerdere namen.

Meer keuze maakt makkelijk

Vind je het moeilijk om een definitieve naam voor je kindje te kiezen? Dat is helemaal begrijpelijk: er zijn immers enorm veel mooie namen. Je hebt misschien wel een flinke lijst samengesteld met potentiële namen, maar je komt maar niet tot dé beste naam, die boven alle andere namen uitkomt. Maak het jezelf makkelijker door meerdere namen te kiezen. Je hoeft op die manier een minder kritische selectie te maken. Je kunt bijvoorbeeld twee of drie van je favoriete meisjes namen combineren, wat je keuzestress meteen oplost. Natuurlijk moet je nog wel even bepalen wat de eerste naam of roepnaam wordt, en welke namen de opvolger zijn.

Naam uit de familie doorgeven

Wil je een naam uit de familie doorgeven, bijvoorbeeld van je (groot)ouders? Dit kun je perfect doen door je kindje een tweede of derde naam te geven. De eerste naam is dan naar eigen keuze, de vervolgnaam baseer je op iemand in de familie. Al heel lang is dit een gebruikelijke keuze, in de vorm van doopnamen. Maar ook als je je kindje niet doopt, kun je een familienaam doorgeven – in de vorm van meerdere voornamen. Het is zelfs een idee om de namen van meerdere familieleden door te geven, bijvoorbeeld uit jouw familie en uit de familie van je partner.

Allebei kiezen

Meerdere namen kiezen is ook een oplossing als jij en je partner er niet goed uitkomen. Vind jij een andere naam mooi dan je partner? Stel dan voor om beide namen te kiezen, zodat jullie allebei tevreden zijn. Ook hier is het weer zaak om de eerste naam te kiezen: probeer hier samen uit te komen. Dat kan ook met kop of munt, of het trekken van een lootje. Zo voorkom je ruzie: dit is de eerlijkste manier om de volgorde vast te stellen.

Kind kiest later zelf

Wat ook mooi is aan meerdere namen? Het is voor je kind in de toekomst makkelijker om zelf een roepnaam aan te wijzen. Misschien is dat gewoon de eerste naam, of een variatie hierop, maar misschien is de tweede of derde naam beter passend. Het is leuk om deze optie te hebben, je geeft je kind hiermee een stukje vrijheid.

Of je nu een familienaam wilt doorgeven of simpelweg meerdere namen prachtig vindt: je weet zelf het best wat de reden is om voor meerdere namen te gaan. Welke namen kies jij voor je kindje?