5 tips om je vakantie betaalbaar te houden

5 tips om je vakantie betaalbaar te houden

In de afgelopen jaren zijn de prijzen door het dak gegaan. Dit geldt onder andere voor boodschappen en voor vakanties. Onder meer vliegtickets zijn een stuk duurder dan een paar jaar geleden. Betaalbaar op vakantie gaan is daarom een kleine uitdaging geworden.

Dit betekent echter niet dat het onmogelijk is. Integendeel zelfs. Je kunt namelijk op meerdere manieren je vakantie betaalbaar houden. Dat doe je vooral door onderstaande tips op te volgen.

Boek tijdig je vakantie óf kies voor een last minute

Het tijdstip van boeken is bijzonder belangrijk voor de uiteindelijke kosten. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, is tijdig je vakantie boeken een verstandig idee. Weet je al exact wanneer je volgende zomer vrij hebt? Boek dan nu alvast je vakantie.

Is dit geen optie voor je? Dan kies je het beste voor een last minute. Een last minute vakantie is – over het algemeen – bijzonder voordelig te noemen. Dit komt onder andere doordat vliegtuigmaatschappijen en hotels hun laatste plekjes willen vullen. Last minute boeken brengt wel risico’s met zich mee. Mogelijk is het parkeren Eindhoven Airport helemaal volgeboekt of zit het gewenste hotel al vol.

Maak gebruik van een VPN

De meeste reiswebsites – van reisaanbieders en dergelijke – hanteren dynamische prijzen. Dit houdt onder meer in dat de prijzen gebaseerd worden op je zoekgedrag en andere factoren. Dit wil je uiteraard niet. Je wilt dat er gewoon eerlijke prijzen getoond worden. Dit krijg je voor elkaar door een VPN te gebruiken. Weet je niet wat dit is? Doe hier dan even onderzoek naar.

Kijk goed naar het vervoer

Hoe kom je op je vakantiebestemming? Kies je voor een autovakantie, voor een reis met de trein of ‘gewoon’ voor een vliegtuig als vervoermiddel? Maak ook op dit gebied een goede vergelijking. Houd hierbij ook rekening met alle bijkomende zaken.

Ga je met het vliegtuig? Dan moet je bijvoorbeeld geld uitgeven aan parkeren Schiphol of eventuele extra bagage. Ga je met de auto? Dan moet je mogelijk tol betalen. Of ga je met de trein? Dan moet je alsnog naar het station toekomen; ook dat vraagt mogelijk om een investering. Bekijk daarom goed alle vervoersmogelijkheden die je hebt.

Reis flexibel

Om de kosten zo laag mogelijk te houden, is het wenselijk om flexibel te zijn. Met name als je niet aan het hoogseizoen vastzit, is dit ideaal. Je geniet in dat geval sowieso al van lagere prijzen. Ook ben je in staat om de prijzen per dag goed met elkaar te vergelijken.

Boek slim de activiteiten

Tot slot is het verstandig om eventuele activiteiten slim te boeken. Dit doe je bijvoorbeeld via een website als GetYourGuide. Het voordeel van zo’n website is dat je uit heel veel activiteiten kunt kiezen. Dit stelt je in staat om de juiste prijsvergelijkingen te maken.

Wil je echt zo min mogelijk geld uitgeven? Dan kun je er uiteraard ook voor kiezen om helemaal geen activiteiten in te plannen. Dan moet je alleen oppassen dat je niet teveel geld op het strand aan lekker eten en drinken uitgeeft.