Ik heb besloten dat ik graag wat met jullie wil delen. Sinds ik het huis uit ben is alles niet meer zo vanzelfsprekend als het vroeger was. Bij mij thuis werd alles voor me geregeld. Dat wil zeggen dat er altijd iets te eten was, dat ik een dak boven mijn hoofd had en genoeg kleding om te dragen. Het geld dat ik tijdens mijn bijbaantjes verdiende, mocht ik altijd zelf houden. Ik heb mijn ouders nooit wat hoeven te betalen. Achteraf ben ik daar dankbaar voor en heb ik er te weinig bij stil gestaan.

Verandering

Natuurlijk kun je niet eeuwig thuis blijven wonen. Op een gegeven moment ben ik dan ook uit huis gegaan. Op dat moment kwam de wereld wel een beetje op mij af. Want hoewel het goed is dat je alles zo goed voor elkaar hebt bij je ouders thuis, leert het je eigenlijk niets over de echte wereld. Dan bedoel ik met name financieel gezien. Ik heb er nooit bij stil gestaan dat de vaste lasten elke maand zo hoog zijn. Daarom moest ik dat in korte tijd allemaal leren zodat ik niet rood kwam te staan en schulden ging maken. Hieronder zal ik een korte inkijk geven in hoe ik dat allemaal voor elkaar heb gekregen.

Inkijkje

Ten eerste ben ik alles gaan vergelijken. Zo heb ik bijvoorbeeld alles aanbieders van internet en tv naast elkaar gelegd en daaruit het beste aanbod gekozen. Verder is er nog veel meer wat je kunt vergelijken, zo heb je bijvoorbeeld: telefoonabonnementen, energieleveranciers, zorgverzekering, en ga zo maar door. Vergelijken tot je een ons weegt en de beste deals eruit slepen is mijn tip.

Verder heb ik voor mijzelf een spaardoel ingesteld bij de bank zodat ik automatisch kon sparen voor verschillende doelen. Zo heb ik bijvoorbeeld een speciaal potje voor als er iets groots kapot gaat in mijn huis zoals de wasmachine. Verder heb ik ook potjes gemaakt voor leuke dingen omdat het leven ook nog een beetje leuk moet blijven. Bij zo’n potje kun je denken aan vakantie of uit eten gaan.
Als laatste tip wil ik meegeven dat het echt loont om een keer in de week boodschappen te doen in plaats van elke dag. Als je elke dag boodschappen doet, ben je namelijk geneigd om veel meer mee te nemen dan je eigenlijk nodig hebt. Dat was althans in mijn geval aan de orde.
Hoe is dat bij jou gegaan?