Alles over hop

Alles over hop

Iedereen weet wel dat bier van hop wordt gemaakt. Maar vaak krijgen wij de vraag: Wat is hop eigenlijk? En waarom wordt het toegevoegd aan bier? In deze blog zullen we aandacht besteden aan het onderwerp: beer hops

 

Wat is hop?

Hop is dus een ingrediënt dat voorkomt in ieder biertje. Vooral IPA brouwers houden van hop. Dat komt omdat een IPA biertje hier voornamelijk uit bestaat. Hop is eigenlijk niets anders dan een bloem van een hopplant. De plant stamt af van de hennepfamilie en de originele naam is Humulus Lupulus. De plant groeit of klimt overal tegenop, maar voornamelijk tegen bomen. 

 

Hop is dus een basis element uit bier. Daarnaast bestaat bier ook nog uit drie andere essentiële ingrediënten: water, graan en gist. Hop komt in twee soorten voor: hele bloemen of korrels. Korrels zijn compacte geperste bloemen. 

 

Smaak van hop vroeger en nu

Vroeger voegde men hop speciaal toe aan bier zodat zij het langer konden bewaren. Het was een soort conserveringsmiddel. De eigenschappen van hop zorgen verder dat gist perfect zijn werk kan doen in het bier. Door de lange houdbaarheid van hop is uiteindelijk IPA bier ontstaan. Het bier werd sterk gehopt om het lang houdbaar te maken als het een lange reis af moest leggen uit bijvoorbeeld India. Hop kon niet altijd dichtbij verbouwd worden want het heeft een speciale omgeving nodig om te kunnen groeien. De plek heeft namelijk zelfs invloed op de smaak en geur. 

 

Nu gebruiken we het meer voor een extra bittertje in het bier. Hop bevat zuren waaronder alfazuren. De alfazuren zijn belangrijk want zij vormen een organische groep verbindingen die tijdens het brouwproces een belangrijke rol spelen. De verbindingen komen voor in de halsklieren van de hopbloemen en vormen de bittere smaak. 

 

Zelf aan de slag met hop verbouwen

Nadat ik mij verdiept heb in bier hop ben ik zelf aan de slag gegaan met het kweken van hop. Zo kan ik straks mijn eigen bier brouwen. Ook over het zelf bier brouwen vind je veel artikelen op het internet. Het verbouwen van hop is helaas niet zo eenvoudig als ik in eerste instantie dacht. Zoals je net al kon lezen worden bepaalde hopsoorten op een speciale bodem verbouwd voor de smaak en geur. 

 

Toch ben ik thuis aan de slag gegaan. Hop kun je het beste verbouwen tegen draden. Het groeit namelijk omhoog en door landbouw touw te spannen hebben ze een goede grip en kunnen ze goed naar de zon toe groeien. Mocht je dit ook willen doen dan adviseer ik je om jezelf goed in te lezen op het internet. Er zijn talloze artikelen te vinden over het verbouwen van hop.