Betty Blocks: rapid application platform

Betty Blocks: rapid application platform

Rapid Application Development, afgekort RAD, is een manier om vijf tot tien keer zo snel software te ontwikkelen. Eén van de populairste rapid application platformen is Betty Blocks. Ontdek hier waar dit Nederlandse pakket geschikt voor is.

Geen programmeurs meer nodig

Betty Blocks is een Nederlands rapid application platform in de cloud. Dat betekent dat je dit programma niet lokaal hoeft te installeren, wat het zeer schaalbaar maakt.

Hoe Betty Blocks werkt? Met drop-and-drag bouwstenen creëer je, op een heel visuele manier, applicaties zonder dat je programmeerkennis nodig hebt. Zo ontwikkel je snel een softwareoplossing en bespaar je hier ook nog eens veel geld mee.

Wat kun je met Betty Blocks bouwen?

Voor citizen developers die niet-bedrijfskritische applicaties willen maken is Betty Blocks bij uitstek geschikt. Dit RAD-platform is vooral sterk in programma’s die backoffice-processen combineren met een klantomgeving. Enkele voorbeelden van wat Betty Blocks kan maken:

 • Relatiebeheersystemen (CRM)
 • Applicaties voor gegevensbeheer
 • Automatisering van Excel-oplossingen
 • Analoge processen digitaliseren
 • Handmatige taken automatiseren
 • Software met elkaar koppelen
 • Functionaliteiten toevoegen aan bestaande software

Razendsnel ontwikkelen met RAD-software

Het mooie van een rapid application platform als Betty Blocks is dat je hiermee enorm veel tijd bespaart. In enkele dagen heb je (het begin van) een oplossing, waar je vervolgens op verder kunt bouwen.

 

Deze vlugge ontwikkelmethode is een groot pluspunt, want ontwikkelingen in vrijwel elke industrie volgen elkaar snel op. De traditionele manier van software bouwen; waarbij je maanden of zelfs jaren moet wachten en de geboden oplossing vrijwel meteen achterhaald is, past niet meer bij deze tijd.

 

RAD stelt je in staat om constant bij te sturen en ideeën van jullie collega’s in nieuwe versies van een applicatie te verwerken. Door de ontwikkeling dichtbij de werkvloer te houden, zorg je ervoor dat de software precies de functionaliteiten bezit die nodig zijn – niet meer en niet minder.

Andere RAD-pakketten

Er zijn uiteraard méér rapid application platformen dan Betty Blocks. Afhankelijk van de behoeften, het budget en de programmeerkennis maak je als bedrijf de keuze voor zo’n platform. We lopen in het kort enkele populaire alternatieven bij langs:

 

 • Thinkwise is een low-code platform: er is SQL-kennis voor nodig. Met Thinkwise ontwikkel je bedrijfskritische applicaties in het hart van je IT-landschap zoals ERP’s. Dit pakket draait niet zoals Betty Blocks in de cloud, maar is on-premise.
   
 • Ook WEM is een Nederlands pakket. Hiermee kun je op een event-based manier applicaties ontwikkelen, wat ideaal is voor datagedreven bedrijfsprocessen.
   
 • OutSystems vereist ook programmeerkennis en is geschikt voor .NET-ontwikkelaars. Hiermee bouw en beheer je complete, zakelijke toepassingen: zowel mobiele als webapplicaties. Interessant zijn de AI- en IoT-ondersteuning.
   
 • Mendix is een RAD-pakket voor Java-ontwikkelaars. Het is bijzonder goed in het onderling koppelen van legacy-systemen en het toevoegen van nieuwe functionaliteiten. Vanwege de licentiestructuur is opschalen wel duurder dan bij Betty Blocks.