Beveiliging online bij bedrijven ontzettend belangrijk

Beveiliging online bij bedrijven ontzettend belangrijk

Tegenwoordig gaat iedereen online. Niet alleen als consument gaan we digitaal maar ook bedrijven. Er ontstaan bedrijven door het digitale tijdperk maar er zijn ook bedrijven die de overstap (verplicht) moeten maken om digitaal te gaan worden. Voor bepaalde bedrijven neemt dit grote risico’s met zich mee. Naast de risico’s zijn er ook juist weer kansen die de digitale wereld met zich meebrengt. In dit artikelen wil ik wat meer vertellen over verschillende opties die bedrijven inzetten voor een veilig bedrijf. Hierin worden in verschillende fases van het bedrijf de veiligheid getest en vervolgens geoptimaliseerd.

Hacken om te checken

Tegenwoordig zijn er veel bedrijven die persoonsgegevens niet goed verborgen kunnen houden. Dit betekend dat het slim kan zijn om je als bedrijf te laten testen. Door middel van pentration testing kunnen bedrijven hackers inhuren die hun bedrijf expres hacken om te kijken waar de pijnpunten van het systeem liggen. Door middel van een SOC kan het bedrijf jouw systemen continu monitoren zodat bij de kleine issues direct gehandeld kan worden. Dit is belangrijk omdat digitaal kleine issues soms kunnen uitgroeien tot grote pijnpunten en zelfs kritische situaties.

Door je bedrijf te laten hacken en een rapport op te laten stellen met optimalisatiepunten zorg je ervoor dat je weet dat je beveiligd bent tegen hackers van buitenaf.

Basis wel op orde?

Het is natuurlijk belangrijk dat ook de basis op orde is. Maar dit is soms niet echt het geval bij bedrijven. Je wachtwoorden die ergens opgeslagen staan in een spreadsheet kan soms tot vervelende dingen zorgen. Daarom is het belangrijk dat wachtwoorden niet worden opgeschreven en op een cloud neergezet worden. Het is belangrijk om gegevens niet zomaar te kopiëren en ergens naar op te sturen of te laten slingeren in oude mapjes. Hier kan je grote problemen van krijgen.

Blijf testen, testen, testen

Afhankelijk van wat voor soort bedrijf je bent, is het belangrijk om je beveiliging te blijven testen. Dit kan je het beste door meerdere bedrijven laten doen. Elk bedrijf test weer op verschillende manieren en daarom is het slim om het door meerdere bedrijven te laten doen. Hierdoor krijg je een totaalinzicht in je beveiligingsprobleem. Wanneer je alles hebt geoptimaliseerd is het slim om periodiek te blijven testen. Dit kan bijvoorbeeld eens in het half jaar zijn of jaarlijks. Afhankelijk of je van systeem wisselt of dat het systeem geüpdatet wordt.