Studenten staan er natuurlijk niet om bekend dat ze heel veel geld te besteden hebben. Ze zijn te druk met studeren om te werken en geven tegelijkertijd wel geld uit aan een kamer, de studie en natuurlijk willen ze ook nog een sociaal leven leiden. Het is dan ook logisch dat veel studenten tegenwoordig last hebben van het feit dat ze een studieschuld hebben. Alhoewel ze over het algemeen kunnen lenen zonder dat ze daarover veel rente hoeven te betalen is het nog steeds zo dat een grote studieschuld moeilijke gevolgen heeft voor de toekomst. Zo wordt het bijvoorbeeld moeilijker om een hypotheek af te sluiten als je een grote studieschuld hebt.

Zonder studieschuld klaar met studeren

Daarom is het voor studenten ontzettend verstandig om te proberen zonder studieschuld van de studie af te komen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zo kun je bijvoorbeeld het eerste jaar bij je ouders blijven wonen en er zijn natuurlijk veel manieren om zo goedkoop mogelijk te leven. Maar een optie die waarschijnlijk de meeste resultaten zal leveren is bijverdienen. Zoals ik al aangaf is het voor veel studenten niet mogelijk om veel te werken aangezien ze te druk zijn met de studie. Daarom is een vaste baan vaak geen optie.

Werken via een uitzendbureau

Maar ook al is een vaste baan geen optie, je kunt nog steeds werken. Wat studenten namelijk wel nog veel hebben, of in ieder geval veel meer dan mensen die fulltime werken, is vakantie. Daarom is het voor studenten een heel goed idee om tijdens deze vakanties maximaal bij te verdienen. Ikzelf ging via een uitzendbureau Barendrecht altijd klussen doen die veel geld opleverden. Dit zijn niet altijd de leukste klussen maar ze verdienen wel goed. Zo ging ik tijdens de kerstvakantie kerstbomen verkopen. Op deze manier verdiende ik veel bij.

Een andere hele leuke baan voor studenten is om te werken als huiswerkbegeleider voor middelbare scholieren. Zeker als je op de middelbare school goed was in vakken zoals Wiskunde en Scheikunde dan kun je waarschijnlijk makkelijk bijverdienen. Er is namelijk vele vraag naar mensen die op dit gebied bijles kunnen geven.

Snel afstuderen

Toch wil ik wel benadrukken dat bijverdienen via werk niet in de weg mag komen te staan van je studie. Want als je studievertraging oploopt zul je alleen maar meer geld nodig hebben om de studie te betalen. Daarom is het verstandig om wel gewoon te zorgen dat je in vier jaar je studie afrondt.