Citytrip Budapest, wat moet je weten?

Citytrip Budapest, wat moet je weten?

Net als zoveel andere mensen heb ik altijd al een voorliefde gehad voor de zomer. Het lekkere weer zorgt ervoor dat je lekker veel kan ondernemen. Afgelopen zomer besloot ik met een groep vrienden op reis te gaan naar Hongarije, specifiek de hoofdstad Budapest. Een paar weken voor de zomervakantie had ik in een of ander magazine gelezen over de verschillende bezienswaardigheden in de stad. Ik ben een architectuurstudent en het bleek daar te bruisen met classicistische bouwwerken. Daarnaast wordt de stad omringt door eeuwenoude spa’s en thermische baden. Reden genoeg om te gaan dus. We maakten gebruik van het vliegtuig omdat het simpelweg de goedkoopste manier van transport was. Persoonlijk had ik graag de trein gepakt, dat was immers veel milieuvriendelijker. Maar probeer dat maar eens uit te leggen aan een groep broodarme studenten.

Vliegen

De vlucht verliep prima. Omdat de vlucht langer was dan twee uur kregen we zelfs een maaltijd! De drankjes aan boord waren gratis, dus natuurlijk moest een van ons daar ongelimiteerd gebruik van maken door vier biertjes achterover te tikken. Wat ik zeg, we blijven studenten he? Gelukkig creëerde dit geen chaos in het vliegtuig. Integendeel, toen Hans de biertjes op had viel hij in een diepe slaap. Hij merkte niks van de vlucht. Omdat we pas om tien uur s’avonds waren opgestegen was ik zeer jaloers op hem. We kwamen aan op een vliegveld waar ik nog steeds de naam niet van kan uitspreken, dus laten we het maar gewoon Budapest Airport noemen. Het bestond uit een gigantische vertrekhal die netjes geordend was. Ik zeg “netjes”, maar dit kwam voornamelijk omdat de rest van het land een grote chaos erbij leek te zijn. Duidelijk was ik te gewend geraakt aan de Nederlandse goed geordende openbare ruimte.

Het centrum

Persoonlijk vond ik de infrastructuur van Budapest dus wel een beetje tegenvallen, maar mijn vork verdween als sneeuw voor de zon toen we in het centrum aankwamen. Ons hotel bleek te grenzen aan de befaamde Donau rivier. Toen ik de classicistische bouwwerken er naast zag staan werd ik meteen verliefd op de stad. Daarnaast bleek het ook nog eens zo dat vrijwel alles stukken goedkoper was dan in Nederland! Bij het eerste resaurantje waar we aanklopten konden we een hele pizza krijgen voor slechts vier euro en hij was nog lekker ook! De rest van onze korte vakantie hebben we besteed aan het bezoeken van de oude badhuizen en ruin-bars. Ik kan een tripje naar Budapest zeker aanbevelen voor diegenen die nog niet gegaan zijn. De vakantie kon niet beter. Het enige minpuntje was dat ik op een ochtend mijn voeten in wat net gekochte heren pantoffels stak en mijn voet er daarna direct uit rukte met een stekend gevoel in mijn grote teen. Er bleek een wesp in te zijn gekropen. Een goede tip zou dus zijn: slaap nooit met je raam open als je hotel boven een terras met koude biertjes ligt.