De luie mens

De luie mens

Ik ben een bezige bij. Iedere avond plan ik vol en stilzitten kan ik niet. Velen zullen zichzelf daar in herkennen. Soms zeggen mensen wel eens tegen mij, wordt je daar nou niet moe van? Wil je niet gewoon eens een avondje lui op de bank zitten?

Drang om te doen

En nu ik deze blog schrijf, net na het avondeten, heb ik er inderdaad bewust voor gekozen mijn afspraak af te zeggen en eens  een avond lui op de bank te zitten. Ik ga vanavond niets doen. Maar op het moment dat ik dit typ, kruipt er al een soort onrust naar boven. Of een soort schuldgevoel. Ook al heb ik al een dag gewerkt, een uur gezwommen en de keuken al schoongemaakt, ik heb het idee dat ik iets moet ondernemen.

Dit trekje is denk al begonnen in mijn tienertijd toen ik nog bij mijn ouders woonden. Mijn ouders hadden allebei een eigen bedrijf, en werken zich een slag in de rondte. Wanneer ik na een schooldag thuiskwam, op de bank plofte en m’n voeten omhoog gooide, vond m’n vader dat ‘lui’. En als ik dan, bijdehand dat ik was, antwoordde ‘Liever lui dan moe’, kon mijn vader zich daar goed aan ergeren…

Lui van oorsprong

Lui heeft een negatieve connotatie. Maar de mens is van nature lui en gemakzuchtig. Kijk maar eens naar onze roots, onze voorouders die leefden als jagers en verzamelaars. Als zij na inspanning eenmaal een avondmaaltijd beschikbaar hadden, zat de dag erop. Ze deden alleen dat wat nodig was om te overleven, en gingen daarna echt niet nog ‘zichzelf ontplooien’ in wat voor vorm dan ook. Dat zou alleen maar extra energie kosten, energie die ze juist wilden sparen.

Luiheid als bron van vernieuwing

Als je luiheid eens vanaf de positieve kant zou benaderen, zou je het ook als intelligent en efficiënt kunnen zien. En vaak ook vernuftig! Luiheid is een van de grootste triggers van vernieuwing. Veel producten en processen worden verbeterd naar aanleiding van de vraag: hoe kunnen we dit makkelijker maken? Denk bijvoorbeeld aan je reistas met wielen zodat je hem niet meer hoeft te dragen, je smartphone waardoor je alles altijd bij je hebt, een stofzuiger zodat je niet meer het huis hoeft te bezemen… Al deze producten zijn geen eerste levensbehoefte, maar maken je leven wel aanzienlijk gemakzamer.

Luiheid is dus misschien wel een vereiste voor creativiteit. Als ik er zo over na denk , dan kan ik misschien toch met een stukje minder schuldgevoel vanavond op de bank lekker niksen.