Een nieuwe autoverzekering afsluiten: welke dekking kies je?

Een nieuwe autoverzekering afsluiten: welke dekking kies je?

 

Of het nu gaat om een gloednieuwe auto of een occasion, als je een nieuwe of andere auto hebt gekocht, zul je een autoverzekering af moeten sluiten. Ga je je auto verzekeren, dan betaal je uiteraard meer premie voor een hogere dekking en minder premie voor een lagere dekking. Dit is al een eerste afweging bij het kiezen van de juiste verzekering, maar ook de leeftijd en de waarde van je auto spelen hierin mee. Daarbij hanteren verzekeringsmaatschappijen ook nog eens verschillende termen voor verschillende pakketten, dus wellicht zie je door de bomen het bos niet meer. Lees hier welke drie basisdekkingen er zijn, zodat jij makkelijker de keuze kunt maken!

All risk

Bij nieuwe en jonge auto’s (jonger dan 6 jaar) wordt het meest gekozen voor de meest uitgebreide dekking. Verzekeraars bieden deze aan onder de naam all risk verzekering auto, of volledig casco. Met dit type dekking wordt niet alleen schade vergoed die je veroorzaakt aan een ander motorrijtuig, maar ook de schade die je aan je eigen auto veroorzaakt. Waar oudere auto’s het misschien niet meer waard zijn om kleine beschadigingen te laten repareren, zul je hier met een nieuwere auto waarschijnlijk vaker gebruik van willen maken, ook om de dagwaarde zo hoog mogelijk te houden. Daarbij heeft de all risk verzekering als voordeel dat de verzekering in de eerste één tot drie jaar de nieuwwaarde van de auto uitkeert als deze total loss verklaard wordt.

WA+

De WA+ verzekering wordt ook wel beperkt of gedeeltelijk casco genoemd en is een aanvulling op de (verplichte) WA-verzekering. Hiermee is schade die je door eigen toedoen veroorzaakt niet gedekt, maar wel schade die door overmacht is ontstaan, zoals door brand of diefstal. Onder de WA+-verzekering valt meestal ook het regelen en betalen van vervangend vervoer en reparaties. Als de auto total loss wordt verklaard, keert de verzekering daarbij meestal de dagwaarde uit. Dit type dekking wordt het vaakst gekozen voor auto’s tussen de 6 en 12 jaar.

WA

De WA-verzekering is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, die iedereen in Nederland minimaal verplicht is af te sluiten voor zijn of haar motorrijtuig. Met deze dekking verzeker je alleen schade die je met jouw auto aan anderen veroorzaakt. Als je zelf een verkeersongeluk veroorzaakt, dan dekt je verzekering in dit geval dan ook alleen de schade van de tegenpartij. De WA-verzekering is de meest gekozen dekking voor auto’s ouder dan 12 jaar. Met deze overwegingen op een rijtje, lukt het vast om de juiste dekking voor jouw nieuwe auto te kiezen.