Een yogamat kopen

Een yogamat kopen

Je mag dan wel vaak vrouwen zien op yoga foto's, ook mannen kunnen deze activiteit prima doen. Zo ben ik ook recent met yoga begonnen. Ik maakte me alleen zorgen over de lengte, ik ben zelf 1,97 meter lang en wil niet tijdens yoga naast de mat stappen. Ben je net als ik een lange man met een lengte van 1,97 meter? Dan houdt de basic yogamat echt niet over. Je kan dan beter kiezen voor een extra lange yogamat zoals de mat die ik ontvangen heb van Yogashop.nl (zie foto 1). Deze mat is 2 meter lang, daardoor heb ik voldoende ruimte om mijn oefeningen te doen. Voor je beeldvorming, een normale mat is vaak rond de 1,80 meter. Als ik dus op een mat met dit formaat plat zou gaan liggen, wat tijdens yoga voorkomt, dan steken m'n voeten uit. Mijn yogamat met een lengte van 2 meter in de kleur zwart is lang genoeg om comfortabel mijn yoga oefeningen op te doen. Bovendien is deze mat ontwikkeld voor yogascholen, dus intensief, dagelijks gebruik is geen probleem. Deze mat is van zacht PVC materiaal, wordt steeds stroever door het gebruik en is vrijwel onverslijtbaar.

yogamat

Foto 1: Ontvangen yogamat van Yogashop.nl

Kies een yogamat die bij je past

Om andere mannen ook te helpen aan de juiste mat, lees je onderstaand meer over de verschillende type matten. Zo kun je een goede start maken met yoga. Het is belangrijk dat je een yogamat koopt die bij je past. Er zijn verschillende soorten yogamatten. Zo heb je de extra lange yogamat waar ik het net over had, maar ook een extra dikke yogamat, een reis yogamat of natuurlijk gewoon een basic yogamat. Je kan een yogamat ook gebruiken ook voor andere fysieke oefeningen zoals een work-out. Zo kan je zonder de deur uit te gaan al aan je lichamelijke beweging komen. Als je een yogamat aanschaft moet dit natuurlijk wel een goede zijn. Lees hier alles over de verschillende yogamatten en maak de keuze die bij jou past.

Een basic yogamat

Een basic yoga mat is zoals de naam al verklapt, de meest standaard yogamat. Een basic mat is niet al te dik, maar ook weer niet zo dun als een reis yoga mat. Wel kan je een basic yoga mat makkelijk met je meenemen, omdat ie vaak wel opvouwbaar is en niet al te zwaar. Hij geeft genoeg grip, zodat je er vrij op kan bewegen. De mat is redelijk zacht, maar weer niet zo zacht als een wat dikkere variant. Het is een mooie mat om mee te beginnen. Zo is het altijd goed om een basis mat in huis te hebben.

Een extra lange yogamat

De extra lange yogamat zoals ik die hebt, is ideaal voor langere mensen of, wanneer je kleiner bent, geeft deze je extra ruimte om te bewegen tijdens je yoga practice. De meeste yoga scholen bieden als standaard mat deze extra lange yoga matten aan. Zo kan de mat door zo veel mogelijk verschillende mensen worden gebruikt. Hou er rekening mee dat een extra lange yoga mat ook extra zwaar is. Dit is in een yogastudio of thuis natuurlijk niet echt een probleem, maar als je de mat ook met je mee wil nemen tijdens een vakantie of een weekendje weg kan dat wel eens onhandig zijn. Mijn mat is 2 kg. en daarmee voor mij nog steeds goed mee te nemen. Bedenk van te voren dus goed waar je de mat voor wil gebruiken.

Een reis yogamat

Nog een andere optie is een reis yogamat. Deze kan je heel gemakkelijk met je meenemen op reis. Je kan een reis yogamat opvouwen als een soort handdoek en zo past de mat heel gemakkelijk in je tas. Zo kan je overal waar je wil yoga doen. Een nadeel van een reis yogamat is dat de mat erg dun is. Zo is het de meest comfortabele mat. Als je gaat voor een rustige vorm van yoga waarbij je veel contact maakt met de grond, is een reis yogamat niet de beste optie. Het is wel handig om naast je gewone mat een reismat in huis te hebben.

Een extra dikke yogamat

Ten slotte heb je ook nog een extra dikke yogamat. Dit is een mat die je waarschijnlijk niet te veel met je mee wil slepen. Een extra dikke yogamat is fijn voor rustigere vormen van yoga zoals yin yoga of voor een liggende mediatie. Zo kan je heerlijk comfortabel liggen op een extra dikke yoga mat. Mijn extra lange mat is 200 cm lang x 60 cm breed x 4.5 mm dik. Voor mijn yoga oefeningen is dit een ideale mat.