Energiebesparen doe je zo!

Energiebesparen doe je zo!

Energieprijzen in Nederland zijn de hoogste van Europa. Zelfs na de recente dalingen zijn de prijzen nog steeds vergelijkbaar met die van onze buurlanden. Dit komt door de hoge belastingen die de overheid op energie legt. Gelukkig zijn er manieren waarop je op je energiekosten kunt besparen. In dit blog leggen we uit waarom energie zo duur is in Nederland, hoe je kunt besparen op je gasrekening en hoe je van het gas af kunt komen.

Energie in Nederland

Energie is in Nederland heel duur. Dit komt doordat de overheid veel belasting legt op energie. Zo wordt er bijvoorbeeld BTW geheven over elektriciteit en gas. Daarnaast zijn er ook energiebelastingen. Voor elektriciteit is dit 6,5 cent per kWh en voor gas is dit 0,45 eurocent per m3. Dit maakt de totale energieprijs in Nederland ongeveer 50 cent per kWh. Dit is veel hoger dan in andere Europese landen. Bijvoorbeeld in België en Duitsland is de energieprijs ongeveer 15 cent per kWh.

De hoge energieprijzen in Nederland hebben een aantal gevolgen. Ten eerste zorgen ze ervoor dat huishoudens veel geld kwijt zijn aan hun energierekening. De gemiddelde energierekening in Nederland is €1.500 per jaar. Dit is ongeveer 10% van het gemiddelde huishoudinkomen. Ten tweede heeft het ook gevolgen voor de industrie. Nederlandse bedrijven zijn minder competitief omdat ze meer kwijt zijn aan energie. Dit kan ervoor zorgen dat bedrijven stoppen in Nederland of dat de prijzen worden doorberekend aan de consument!

Gas en elektriciteit vergelijken

Gelukkig zijn er manieren waarmee je energiekosten kunt besparen. Één manier is door je gas- en elektriciteitsleverancier te vergelijken. Energievergelijken doe je door een online vergelijker te raadplegen. Hier kun je de prijzen van de verschillende leveranciers met elkaar vergelijken. Op die manier vind je de leverancier die het beste bij je past.

Een andere manier waarmee je energiekosten kunt besparen is door over te stappen naar een andere leverancier. Dit kan je doen door middel van een overstapservice. Een overstapservice is een dienst die je helpt bij het overstappen naar een andere leverancier. De overstapservice neemt alle administratieve werkzaamheden voor je uit handen. Je hoeft alleen je nieuwe gegevens door te geven en de overstapservice doet de rest. Overstappen is heel eenvoudig en je kunt er veel geld mee besparen!

Kortingen en toeslagen

Er zijn ook een aantal kortingen en toeslagen waar je gebruik van kunt maken. Zo kun je bijvoorbeeld in aanmerking komen voor de energiebelastingteruggave. Dit is een vergoeding van de energiebelasting die je betaalt. Je kunt deze aanvragen bij de belastingdienst.

Ook kun je in aanmerking komen voor de zonnepanelenregeling. Dit is een subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen. Als je zonnepanelen hebt, ontvang je een vergoeding voor de stroom die je opwekt. Je kunt deze aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Energiebesparing

Een andere manier om geld te besparen op je energiekosten is door energie te besparen. Er zijn een aantal manieren waarop je energie kunt besparen. Eén manier is door energiezuinige apparaten aan te schaffen. Een andere manier is door slim te stoken. Slim stoken is stoken op een manier waarmee je zo min mogelijk energie verbruikt.

Warmtepomp

Een andere manier waarop je energie kunt besparen, is door over te stappen op een andere manier van verwarmen. Een warmtepomp is een apparaat dat de warmte uit de lucht of de grond haalt. Dit is een duurzame en energiezuinige manier van verwarmen. Een warmtepomp is wel duur in aanschaf, maar je kunt hierdoor wel veel geld besparen op je energierekening.

Dus hoe ga jij besparen op je energierekening?