Examentraining: geef je kind zelfvertrouwen

Examentraining: geef je kind zelfvertrouwen

Mijn dochter gaat met vallen en opstaan door haar schoolperiode heen. E is al een keer blijven zitten omdat leren haar niet echt ligt. Ze vindt het lastig hoofdzaken en bijzaken van elkaar te onderscheiden. Ze haalt sommige vakken door elkaar en soms begrijpt ze gewoon echt niet wat er staat. Het gaat gelukkig steeds beter. Leren kun je ook leren, maar ik houd toch mijn hart vast voor haar examen dat er nu echt aan zit te komen. Ik wil mijn kind dolgraag helpen want ik zie aan haar dat ze zich ook zorgen maakt. Ze is doodsbang dat ze zal zakken en ze wil niet nog een jaar langer blijven. Dat begrijp ik heel goed, want ze is al een jaar ouder dan haar klasgenoten. Het wordt tijd dat ze de opleiding kan gaan volgen die ze zo graag wil doen. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar? Een andere ouder wees me op examentraining. Ik verdiepte me er eens in en het leek me de ideale oplossing voor mijn dochter.

Examentraining: goede voorbereiding

Bij een examentraining wordt je kind voorbereid op het examen van een bepaald vak. Ze krijgen extra uitleg, maar ook proefexamens en ze oefenen met vragen die veel voorkomen zodat ze ook de vraagstelling leren begrijpen. Gezien de problemen van mijn dochter leek me dat heel toepasselijk. De docenten geven veel persoonlijke aandacht en de trainingen zijn meestal in de vakanties. Dat laatste is misschien wat minder leuk, maar voor een diploma moet je wat over hebben en dit leek me een hele goede voorbereiding. Natuurlijk stond mijn dochter echt niet te juichen. Alles wat ze extra aan school moet besteden is haar te veel. Met moeite wist ik haar over te halen in ieder geval een cursus te volgen voor het vak wat ze het moeilijkste vindt: wiskunde. Na heel wat gemopper en de belofte van een mooi cadeau ging ze.

Wiskunde: ik snap het!

Al op de avond van haar eerste cursusdag kwam ze helemaal enthousiast thuis. Ze had het erg leuk gehad en de docenten waren geweldig. Maar dat niet alleen: ze begreep wiskunde opeens een stuk beter. Ze wilde zelfs meteen verder gaan oefenen. Opeens begreep ze dat dit haar kans was om haar examens glansrijk te halen. Ze gaat nu nog een paar andere cursussen volgen voor vakken die ze lastig vindt en wij zien het examen met vertrouwen tegemoet. Belangrijker nog: mijn dochter ook. Ze gaat het halen.