Gebruik je groene vingers op een bijzondere manier

Gebruik je groene vingers op een bijzondere manier

In deze tijden van quarantaine en binnen zitten gaan veel mensen op zoek naar een nieuwe hobby. Je ziet online allerlei initiatieven voorbij komen. Van puzzelen tot breien, van het volgen van een online cursus tot het kweken van planten. En over dat laatste wil ik het even met je hebben. Want als stoere kerel toegeven dat je wel iets met planten hebt, dat gaat veel mensen toch nog een stap te ver. Terwijl je ook goede planten kunt kweken. Wat denk je van cannabis? Je kunt deze cannabis dan recreatief gebruiken, zo wordt de quarantaine toch nog leuk. Ook kun je er, in veel gevallen, pijn en ongemakken mee verlichten. Dit noemen we dan medicinaal gebruik.

Wietzaadjes kopen om zelf planten te kweken

Dat is nog eens een bijzondere manier om je groene vingers in te zetten! Je begint klein, met één of twee wietzaadjes. Die laat je ontkiemen en daarna kun je ze planten. Door ze goed te verzorgen heb je na zo’n 8 tot 13 weken twee prachtige planten. Natuurlijk hopen we niet dat de quarantaine nog zo lang moet duren, maar het geeft je in ieder geval iets te doen. Hier vind je meer informatie over het onlind kopen van wietzaadjes.

Het ontkiemen is belangrijk

Voor je de wietzaadjes kunt planten, moeten ze eerst kleine worteltjes krijgen. En dat regel je door ze te laten ontkiemen. Dat lijkt wel weer een beetje op de waterkers die je vroeger, op de basisschool, gewoon op een schoteltje liet groeien. Een petrischaaltje en een niet te nat en niet te droog watje zijn alles wat je nodig hebt. In dit stadium hoef je je nog geen zorgen te maken over een speciale lamp. Het is wel van belang dat je de perfecte temperatuur weet te bereiken. Welke temperatuur dit is, dat is per soort afhankelijk.

Met planten begint het pas echt

Voor je de ontkiemde zaden gaat planten, moet je wel wat voorbereidingen treffen. Je hebt, als je binnen aan de gang gaat, een goed geventileerde ruimte nodig. Ook is goed licht belangrijk. Hiervoor zijn speciale kweeklampen te koop. Dan de potten: plant ieder zaadje in een eigen pot. Zo zorg je er het best voor. Regelmatig water geven en hier en daar wat voeding en de planten groeien als vanzelf.

Plant je de wietzaadjes buiten in de volle grond? Dan is het van belang dat je van te voren de grond goed bewerkt. De grond moet los zijn en extra voeding hebben. Ook moeten de planten uit de wind, maar in de zon kunnen groeien. Dat valt in Nederland niet altijd mee, het is daarom in veel gevallen slimmer om de wietzaadjes in potten te planten. Deze kun je in de zon zetten of uit de wind halen. Natuurlijk regent het regelmatig, maar hou je planten goed in de gaten. Te droog is niet goed, maar te nat ook niet.

En dan kun je afwachten

Het duurt dus gemiddeld 8 tot 13 weken voor je een volwassen plant hebt staan. Je kunt hierop inspelen door iedere twee weken wietzaadjes te planten. Zo krijg je een soort van continue aanvoer van volwassen planten. Hou wel rekening met een maximum van 5 planten. Dit aantal wordt gedoogd. Alles wat hierboven zit, kan je in de problemen brengen.

Een continue aanvoer bij medicinaal gebruik

Wietzaadjes kopen voor medicinaal gebruik is anders dan wietzaadjes kopen voor recreatief gebruik. Wanneer jij namelijk medicinale wiet gebruikt, ben je extra gebaat bij een continue voorraad. Je wilt niet zonder komen te zitten. Oké, de kans is groot dat je dat ook niet wilt bij recreatief gebruik, maar dan is de noodzaak minder.

Wanneer gebruik je wiet medicinaal?

Wanneer je ernstige pijn wilt verlichten zonder zware medicijnen met ernstige bijwerkingen te gebruiken. Bijvoorbeeld bij pijn door of na kanker, een operatie of slijtage in de gewrichten. Ook kan cannabis een rustgevende werking hebben. Zo kunnen veel mensen met ADHD en autisme zich een stuk meer ontspannen door het gebruik van cannabis.

Hoe gebruik je wiet medicinaal?

Het is echter niet gezegd dat je in al deze gevallen het best een joint kunt draaien. De kans is dan namelijk vrij hoog dat je (lekker) stoned wordt en op die manier een lichte verslaving ontwikkelt. Door zelf wietolie te maken van jouw favoriete cannabis, kun je gemakkelijker doseren en controle houden. Ook wordt wietolie niet extra heet door verbranding. Die extra hitte zorgt voor het vrijkomen van THC, de high-makende stof waar cannabis om bekend staat. Je kunt de olie zelf maken en verwerken in druppels of in capsules. Het is een kwestie van proberen welke dosering jou het meest verlichting geeft.

Kun je iedere wietsoort gebruiken voor medicinaal gebruik?

Wanneer je wietzaadjes wilt gaan kopen voor medicinaal gebruik, kun je ervoor kiezen om af te gaan op de ervaringen van anderen. Je kunt je ook (online) inlezen en advies vragen bij een (online) Seedshop, zij weten precies welke wietzaadjes het meest geschikt zijn voor medicinaal gebruik.