Geld lenen: 4 mogelijkheden op een rij gezet

Geld lenen: 4 mogelijkheden op een rij gezet

Overweeg je binnenkort geld te lenen, en wil je weten welke leenvorm voor jou het slimste is? Lees dit artikel dan even door om goed beslagen ten ijs te komen. Het principe achter geld lenen is steeds hetzelfde. Een kredietverstrekker leent je geld uit tegen bepaalde voorwaarden, en het geleende bedrag betaal je vervolgens terug in een vooraf afgesproken vaste periode, met daarop een extra bedrag aan rente. De rente is de vergoeding voor de leeninstantie, voor het feit dat je geld leent. Lenen bestaat al sinds er geld in omloop is, en kan in allerlei situaties handig, interessant of nuttig zijn. Oriënteer je je op een bepaald soort lening, dan is het in alle gevallen goed om aanbieders met elkaar te vergelijken, omdat de rentepercentages die worden gerekend per aanbieder sterk kunnen verschillen. Hetzelfde geldt voor de voorwaarden waaronder er geleend kan worden. Hieronder geven we nu een duiding van 4 verschillende leenvormen die jou van pas kunnen komen als je geld wilt lenen.

De persoonlijke lening

De persoonlijke lening is de meest bekende leenvorm voor grotere uitgaven. Het aangaan van een persoonlijke lening kan bijvoorbeeld handig zijn als je een nieuwe auto, caravan, boot of scooter wilt kopen. Een andere reden waarom mensen vaak een persoonlijke lening aangaan is een verbouwing, hoewel er in de praktijk natuurlijk ook allerlei andere soorten redenen kunnen zijn om een persoonlijke lening af te sluiten. Van tuinonderhoud tot schilderwerk, en van een goed geslaagde bruiloft tot de inrichting van een kinderkamer, het is maar niet in welke situatie je je bevindt. Bij een persoonlijke lening krijg je het gekozen en overeengekomen leenbedrag na het sluiten van de lening direct uitbetaald op je bankrekening. Het geleende bedrag is dan geheel te gebruiken voor het door jou gekozen leendoel, hoewel je uiteraard niet al het geleende geld hoeft op te maken daarvoor. Een bedrag dat je eventueel na aanschaf overhoudt kun je – vroeg of laat – gebruiken om af te lossen op je lening, afhankelijk van de condities van je lening en je eigen wensen.

Je kunt een persoonlijke lening al aangaan voor een aantal duizend euro, maar ook als je tienduizenden euro’s nodig hebt voor een grotere privé uitgave is dit de juiste leenvorm. Een bijzondere vorm van de persoonlijk lening is het zogeheten ‘doorlopende krediet’. Hierbij wordt er ook een maximaal leenbedrag afgesproken, maar hoeft er niet te worden afgelost op de lening. In feite zegt de naam het al: je hebt doorlopend een krediet(mogelijkheid) waarvan je gebruikt kunt maken. Noteer daarbij wel dat je ook doorlopend rente betaalt, afhankelijk van de hoogte van het bedrag dat je op een bepaald moment hebt opgenomen.

De minilening

De minilening is een leenvorm die de laatste jaren sterk aan populariteit heeft gewonnen. Deze leenvorm kan worden aangegaan voor de hoogte van maximaal 1.500 euro, en is dus vooral handig als je even krap zit, bijvoorbeeld vanwege onvoorziene uitgaven, of omdat je nog een aantal dagen (of langer) moet wachten tot je salaris is gestort. De minilening is niet alleen qua hoogte van het leenbedrag een laagdrempelige leenvorm, ook is het een lening die erg gemakkelijk is aan te vragen, en wel door (bijna) iedereen in Nederland. Voor het aangaan van een minilening heb je maar 5 of 6 dingen nodig:

  • Een recente loonstrook
  • Een recent bankafschrift, met de af- en bijschrijvingen van de laatste 2 weken (of een langere periode)
  • Je meest recente aangifte inkomstenbelasting
  • Een kopie van je legitimatiebewijs (ID kaart of paspoort)
  • Een brief ‘Beëindiging andere lening’
  • Een verblijfsvergunning (alleen als dit aan de orde is)

Wist je verder dat geld lenen zonder bkr ook zeer gemakkelijk gaat met een minilening? Aanbieders van dergelijke leningen zijn namelijk niet verplicht op een BKR-toets te doen, en na te gaan of je een negatieve BKR-registratie hebt. Voor persoonlijke leningen geldt die verplichting daarentegen wel.

De zakelijke lening

De naam geeft al aan waarvoor deze lening is bedoeld. Deze leenvorm is er specifiek voor ondernemers. Dus ben je ondernemer en wil je geld gaan lenen, dan zou je je specifiek op dit soorten leningen moeten oriënteren, waaruit je dan de voor jou beste deal pakt. Een zakelijke lening kan je als ondernemer goed op weg helpen, bijvoorbeeld als je net gestart bent, en je wilt investeren in je onderneming, om zo toekomstige opbrengsten mogelijk te maken. De leencondities voor zakelijk lenen zijn doorgaans anders dan voor persoonlijk lenen, maar ook bij het afsluiten van een zakelijke lening loont het de moeite om op onderzoek uit te gaan, en voorwaarden en rentevergoedingen van verschillende kredietverstrekkers tegen elkaar af te zetten.

Een creditcard

Kies je voor een creditcard dan kun je ‘op krediet kopen’ zoals dat heet. De aankopen die je online of fysiek doet met je creditcard worden dan van je creditcardrekening afgeschreven. Je betaalt daarbij niet direct op het moment dat je de aankopen doet, maar feitelijk pas achteraf, aan het einde van de maand, als de creditcardmaatschappij het bedrag van alle aankopen van de afgelopen maand van je bankrekening afschrijft. Een creditcard kun je gebruiken vanwege het gemak, maar ook als je op een bepaald moment het geld even niet op je bankrekening hebt kun je je creditcard inzetten, om een bepaalde aankoop toch te kunnen doen.

Er zijn allerlei soorten creditcards, en het loont de moeite om even te kijken welk type creditcard het beste bij jou past, als je net als miljoenen andere Nederlanders een creditcard wilt hebben. Kijk daarmee ook naar de hoogte van de kredietlimiet, die kan variëren van 1.000 euro tot vele duizenden euro’s.