Geldt een studentenlening ook voor studeren in het buitenland?

Geldt een studentenlening ook voor studeren in het buitenland?

Ervaren om in een ander land te studeren, of dat nu voor één of twee semesters is, kan jou als persoon behoorlijk verrijken. Uit bevindingen van specifieke studies blijkt dat een buitenlandse studie afgestudeerden meer kansen biedt bij het vinden van een baan. 

Hoewel studeren in het buitenland op zich al een lonende ervaring kan zijn, kan het lastig zijn om te financieren.  Gelukkig kun je aankloppen bij de overheid. Zij sluiten studentenleningen af voor iedereen die in het buitenland wil studeren. 

Dit artikel gaat dieper in op de vraag hoe je een studielening inzet om op een efficiënte wijze studieprogramma’s in het buitenland te volgen. Online assistentie met studiefinanciering kan daarnaast waardevol zijn!

Voor hoeveel financiële steun van DUO kom ik in aanmerking?

Kom je in aanmerking voor een DUO studiefinanciering? Of je nu kiest om je studie in Nederland of in het buitenland voort te zetten, DUO geeft je hetzelfde bedrag aan financiële steun. Tot een bepaald maandelijks maximum is het bedrag in elk land gelijk.

Voor een stage of een studie in het buitenland kun je ook een studietoelage aanvragen. Je moet je in elke situatie houden aan de gebruikelijke voorwaarden voor studiefinanciering. Handig als je je aan het oriënteren bent en propedeuse info nodig hebt. 

Ga je tijdelijk naar het buitenland, bijvoorbeeld voor een stage? 

Dan kun je toch geld voor je studie krijgen. Je moet wel ingeschreven blijven voor je Nederlandse studieprogramma.

Ben je van plan een voltijdse studie in het buitenland te volgen? Afhankelijk van het land en het studiegebied daar, kun je al dan niet een studietoelage krijgen. Hoger beroepsonderwijs (hbo) en universiteit (wo) stellen aanvullende eisen. Laat je hierdoor echter niet afschrikken, het is gemakkelijker dan het lijkt.

Hoeveel kost studeren in het buitenland?

De prijs om in het buitenland naar school te gaan varieert nogal.. In Amerika bijvoorbeeld kan het collegegeld oplopen tot tienduizenden euro's, terwijl  in verschillende Scandinavische landen het onderwijs zelfs gratis is. Natuurlijk bepaalt de duur van de studie hoeveel geld je voor een studiebeurs in het buitenland krijgt. Daarnaast kunnen verschillende universiteiten in een land totaal andere kosten in rekening brengen. 

Elk jaar controleert DUO of je bent ingeschreven  voor je buitenlandse studie. In deze situaties moet je een bewijs van  inschrijving aan DUO laten zien. 

Weet je niet zeker of je in aanmerking komt voor studiefinanciering? 

Vraag dan nu meteen een studiebeurs aan. Dan zal DUO bepalen of je in aanmerking komt.

Ontvang je momenteel financiële steun voor collegegeld? Ga je hierna je huidige studie buiten Nederland voortzetten? Of ben je van plan om na een onderbreking jouw studie weer op te pakken? Welke studie(s) je hebt afgemaakt en welke je nog zult afmaken, bepalen of je studiefinanciering blijft krijgen. Wanneer je zelf wilt nagaan of je in aanmerking komt voor studiefinanciering, log je eenvoudig in via Mijn DUO. 

Is het mogelijk in het buitenland te studeren met studieleningen?

Financiële hulp voor studeren in het buitenland is beschikbaar! Studeren in het buitenland kan mogelijk gemaakt worden door beurzen en / of leningen.