Het dak op: zelf doen of uitbesteden?

Het dak op: zelf doen of uitbesteden?

Er zijn van die klussen in en om het huis waarvan je twijfelt of je ze wel zelf zou moeten doen. Alles wat aan het dak moet gebeuren, bijvoorbeeld. Alhoewel het werk zelf misschien niet eens zo lastig is, is de hoogte waarop je moet werken een belangrijke factor om rekening mee te houden.

Wat moet er gebeuren?

Heb je erge hoogtevrees? Dan moet je misschien niet eens overwegen om zelf te gaan klussen op je dak. Ook al ben je nog zo handig, en weet je precies wat er moet gebeuren. Als je eenmaal op hoogte bent, en je niet op je gemak voelt, is de kans heel groot dat je niet zo gefocust bent als nodig is. Je bent vooral bezig met die enge hoogte, en je angst om te vallen. Juist daardoor is de kans groot dat je fouten gaat maken. Fouten die je dak kunnen beschadigen, maar die er ook voor kunnen zorgen dat je jezelf in gevaar brengt. De stelregel is dus heel duidelijk: voel je je niet prettig op hoge hoogte, ga dan zeker niet op je dak klussen. Het is het risico en de angst simpelweg niet waard.

Ook als je op zich niet bang bent voor hoogtes, maar het niet gewend bent om op hoogte te werken, is een klus op het dak iets waar je goed over na moet denken. Je moet goed nadenken over waar je je gereedschap en materialen neerlegt bijvoorbeeld. Erover struikelen is nooit leuk, ook niet als je je gewoon op de grond bevindt, maar op het dak kan het extra gevaarlijk zijn. Struikelen over een boormachine en zo over de rand van het dak naar beneden vallen: je moet er niet aan denken. Werk dus netjes en systematisch, en wees je extra goed bewust van je eigen veiligheid. Weet je van jezelf dat netjes werken niet je sterkste kant is, dan moet je goed nadenken of je wel zelf het dak op wilt gaan als er iets gedaan moet worden.

Dakbedekking aanbrengen: gevaarlijk?

Naast de hoogte waarop het dak zich bevindt, is er nog iets dat het werken aan het dak gevaarlijk kan maken: de brander. Bij dakbedekking die met warmte aangebracht moet worden, is de brander een onmisbaar attribuut. Helaas wel eentje waar nog steeds regelmatig ongelukken mee gebeuren, met niet zelden grote branden tot gevolg.

Het goede nieuws is dat het gebruik van een brander niet meer nodig is. Een nieuw soort dakbedekking, EPDM folie, kan worden aangebracht zonder het te verhitten. Hier heb je geen brander meer nodig, maar lijm. De speciale EPDM lijm plakt de folie vast op het dak. Een stuk minder gevaarlijk, en ook nog eens extra duurzaam: een EPDM dak gaat gerust 50 jaar mee.