Hoe voorkom je haaruitval?

Hoe voorkom je haaruitval?

Een groot deel van de Nederlanders heeft weleens te maken met haaruitval. Bij de meeste mensen verdwijnt dit vanzelf weer. Houdt de haaruitval bij jou al langere tijd aan? Dan wil je hier mogelijk iets aan doen. Begrijpelijk, want je zit niet te wachten op inhammen of een kale plek rondom jouw kruin. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten hoe zij haaruitval voorkomen. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij zetten in deze tekst namelijk 5 tips op een rijtje om haaruitval te voorkomen.

1. Vermijd stress

Ben je druk op het werk? Of staat jou binnenkort iets spannends te wachten? Dan ervaar je mogelijk de nodige stress. Dit kan haaruitval tot gevolg hebben. Stress zorgt er namelijk voor dat haarwortels stoppen met groeien. Ze belanden dan in de zogeheten rustfase, waardoor haren sneller uitvallen dan gebruikelijk. Als de stress van korte duur is, houdt de haaruitval niet lang aan. Ervaar je lange tijd stress? Kijk dan niet raar op als de haaruitval maanden tot jaren duurt. Reden genoeg om stress te vermijden. Zorg daarom tijdig voor ontspanning. Als je hierin slaagt, merk je snel genoeg dat er minder haar uitvalt.

2. Zorg voor een goede doorbloeding van de haarzakjes

Haarzakjes moeten voldoende doorbloed worden. Gebeurt dit niet? Dan kan dit ervoor zorgen dat haren eerder uitvallen dan gebruikelijk. Hierdoor kunnen kale plekken ontstaan. Dit gebeurt sneller als je jouw haar stak trekt. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als je een strakke vlecht in jouw haar maakt. Je kunt zelf overigens wat doen om de doorbloeding van de haarzakjes te verbeteren. Wat? Jouw hoofdhuid masseren. Door een hoofdhuidmassage stroomt er meer zuurstofrijk bloed door de haarzakjes en dat zorgt ervoor dat haren minder snel uitvallen.

3. Let op jouw voeding

Je verwacht het misschien niet, maar je kunt haaruitval ook voorkomen door op jouw voeding te letten. Zorg er allereerst voor dat je dagelijks voldoende water drinkt. Haren bestaan namelijk voor 25% uit water. Als je genoeg water drinkt, houd je jouw haren gezond. Naast water is het ook van belang om voldoende Omega 3-vetzuren binnen te krijgen. Dit geeft jouw haar niet alleen een glanzende uitstraling, maar het maakt haren ook sterker. Tot slot raden wij je ook aan voldoende voedsel te eten dat zink en ijzer bevat.

4. Gebruik kwalitatieve haarverzorgingsproducten

De gemiddelde Nederlander wast zijn haar meerdere malen per week. Begrijpelijk, want hierdoor wordt het goed schoon. Voor het wassen van haren worden vaak goedkope verzorgingsproducten gebruikt. Dit is goed voor jouw portemonnee, maar niet voor het haar. Veel goedkope producten verzorgen jouw haar namelijk niet. Sterker nog, sommige van deze producten beschadigen jouw haar zelfs. Betaal daarom liever iets meer voor haarverzorgingsproducten. De kans op haaruitval is namelijk een stuk kleiner als je kwalitatieve producten gebruikt.

5. Overweeg een haartransplantatie

Heb je al van alles geprobeerd om haaruitval te voorkomen, maar heeft dit geen effect? Overweeg dan een haartransplantatie. Dit is met name verstandig als er reeds kale plekken ontstaan. Bij een haartransplantatie worden de haren vanaf jouw achterhoofd naar het ontvangstgebied getransplanteerd. Als ze eenmaal getransplanteerd zijn, vallen ze niet meer uit. Voordat je voor zo’n ingreep kiest, ben je ongetwijfeld benieuwd naar de haartransplantatie kosten. Dit hangt af van het aantal haarzakjes dat getransplanteerd wordt. Wil je een goede prijsinschatting krijgen? Vraag dan een offerte op bij een haarkliniek.