Is een dedicated server de beste oplossing voor je bedrijf

Is een dedicated server de beste oplossing voor je bedrijf

Als je opzoek bent naar data solutions voor je bedrijf dan zijn er meerdere opties die je kan overwegen zoals een dedicated server, een VPS, shared reseller hosting of shared webhosting. Heb je gehoord van een dedicated server, maar vraag je je misschien af wat dit nou precies inhoudt. Een dedicated server is een hardware server die geheel aan jou is toegewezen en waarbij enkel je eigen software gedraaid wordt zonder dat dit gedeeld is met derden. Dit houdt simpelweg in dat je een volledige hardware server tot je beschikking hebt met eigen SSD’s, harde schijven, RAM geheugen en eigen processoren.

Waar staat een dedicated server

Over het algemeen staat een dedicated server in een datacenter. Een datacenter voldoet aan bepaalde eisen zodat je ervan uit kan gaan dat je persoonlijke hardware server 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is. In een datacenter is er een voorziening voor noodstroom en tevens heeft het pand vele glasvezels. Deze creëren redundantie en zorgen ervoor dat je hardware server altijd bereikbaar blijft in het geval van calamiteit zowel voor de stroom als via het internet op afstand.

De voor- en nadelen van een dedicated server

De voordelen van een eigen hardware server is dat je veel meer rekenkracht tot je beschikking hebt dan als je een eigen VPS of shared (web of reseller) hosting gebruikt, hierdoor heb je geen last van andere gebruikers die je server langzamer maken en tevens zijn de beveiligingsrisico’s gereduceerd doordat je geen slecht gebouwde software van andere gebruikers op je dedicated server tegenkomt. Er is ook een hogere beschikbaarheid vanwege de betere redundantie en een lagere TTFB doordat je caches op maat kan instellen. De nadelen die je tegenkomt bij een dedicated server zijn dat het vooral duurder is dan een vorm van shared hosting of je eigen VPS, doordat je snellere hardware gebruikt zal je de fysieke onderdelen vaker moeten laten vervangen en het is minder milieuvriendelijk dan bijvoorbeeld een VPS.

Waarom zou je kiezen voor een dedicated server

Er zijn meerdere redenen waarom je kan kiezen voor een eigen hardware server voor je bedrijf. Meestal wordt deze keuze gemaakt gebaseerd op een paar belangrijke details. Om te beginnen moet je je afvragen hoeveel inkomsten je genereert met je website of webshop. Doordat je meer rekenkracht hebt en de server niet deelt met andere gebruikers en ook nog eens zelf de caches kan instellen betekent dit dat je website of webwinkel een hogere performance heeft. Dit heeft weer gevolgen voor je zoekresultaten binnen de zoekmachines en de klantervaringen zullen een stuk positiever uitpakken. Doordat je ook nog eens minder veiligheidsrisico’s loopt is dit een extra voordeel, want je website zal hierdoor geen slechte naamsbekendheid ontwikkelen.