Is een extra apparaat in huis voor waterontharding wel noodzakelijk?
Je staat er misschien niet om te springen om weer een elektrisch apparaat aan je woning toe te voegen. Je hebt al voldoende apparaten en die gebruiken allemaal samen ook genoeg stroom. Je zou het liefst minder apparaten willen en je vaste lasten aan energie verlagen. Waarom kiezen er dan toch steeds meer mensen voor een waterontharder in huis? Dat ligt in alle gevallen aan de hardheid van het water dat door je leidingen stroomt. Niet in elke plaats wordt namelijk hetzelfde water geleverd en dat houdt in dat bij jou het leidingwater meer kalk kan bevatten dan bij de huizen een paar gemeenten verderop.
Hoe weet je of je zo’n waterverzachter of waterontharder nodig hebt?
Bij leveranciers met apparaten voor waterontharding of gemeenten zelf kun je zelf nakijken hoe het met de waterhardheid gesteld is. Vaak hoef je alleen maar je postcode in te vullen en dan komt er een waarde uit die vergeleken wordt met de normale waarden waarbij een waterontharder geen toegevoegde waarde heeft. In België is het water in Bastogne bijvoorbeeld veel zachter dan in Brussel. Dat betekent dus concreet dat je in de ene plaats geen waterontharder hoeft te laten installeren, terwijl dit bij de andere stad wel een goed idee is.
Waarom levert een waterverzachter dan concreet op?
Vaak merk je pas hoeveel kalk er in jouw leidingwater zit als je boiler een keer kapot gaat. Je laat een monteur komen die het apparaat uit elkaar haalt en ziet vervolgens een verwarmingselement dat niet eens meer op een verwarmingselement lijkt. Het materiaal waar het element van gemaakt is, is niet meer te ontdekken door de hele dikke laag kalk die zich opgehoopt heeft. Het is een probleem dat vaak te laat ontdekt wordt en dat handen vol geld gaat kosten. Ga maar eens na hoeveel apparaten direct op je waterleiding aangesloten zijn en wat het zou kosten om die allemaal in een keer te moeten vervangen.
Voldoende reden voor een apparaat met waterontharding
Samenvattend kun je dus stellen dat een waterontharder bijna een essentiële toevoeging aan je installaties in huis is als er water via de centrale leidingen je huis binnen komt dat harder is dan 20°F. Tot deze waarde heeft het niet alleen een nadelig effect op je huishoudelijke apparaten op leidingwater, maar worden ook andere zaken die direct met leidingwater in aanraking komen aangetast. Een waterkoker is namelijk niet aangesloten op je waterleiding, maar je giet er meestal wel direct leidingwater in om een kop thee of bouillon te zetten. Ook je haar en je huid kan trouwens last hebben van te veel kalk in het water. Genoeg redenen dus om uit te zoeken of jij een waterontharder wilt laten aanbrengen. Je bespaart hiermee niet alleen geld op het eerder moeten vervangen van witgoed apparatuur en andere huishoudelijke apparaten, maar doet je lijf ook nog eens een groot plezier door na de centrale plek waar het water je huis binnenkomst een apparaat met waterontharding aan te laten sluiten.