Is een prefab dakkapel vergunningsvrij?

Is een prefab dakkapel vergunningsvrij?

Een prefab dakkapel brengt meer ruimte en licht op zolder en geeft zo een belangrijke meerwaarde aan je woning. Zo betaald een dakkapel uiteindelijk zichzelf terug. Vaak wordt een dakkapel gebruikt als extra slaapkamer, maar ook als speel- of studeerkamer is een dakkapel handig. Bij het plaatsen van een prefab dakkapel houd je best rekening met enkele belangrijke richtlijnen om later teleurstelling te voorkomen.

Een prefab dakkapel zonder vergunning

Voor een prefab dakkapel zonder vergunning moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Een dakkapel plaatsen mét of zonder vergunning wordt vooral bepaalt door de gemeente waar je woont en door het uitzicht van je toekomstige dakkapel. Sommige gemeenten hanteren en zogenaamd welstandsbeleid voor een woongebied. Dat beleid gaat vooral over het uitzicht en type van de woningen in het woongebied. Woon je in een gebied met een welstandsbeleid? Dan ben je voor je dakkapel altijd vergunningplichtig. Vraag bij je gemeente deze informatie op.

Kies de juiste plaats van je prefab dakkapel

Je kunt je dakkapel op verschillende plaatsen installeren. De plaats hangt vooral af van de vorm en de afmetingen van je dakkapel. Kies de meest praktische plaats met het mooiste uitzicht en het meeste licht. De afmetingen van je dakkapel hangen nauw samen met datgene waarvoor je de extra ruimte gebruikt. Een kantoor of een speel- of studieruimte vraagt nu eenmaal minder plaats dan een slaapkamer. Ben je van plan een bed in de dakkapel te plaatsen? Kijk bijvoorbeeld dan naar de breedte van je bed plus ruimte om in en uit het bed te gaan.

Het juiste materiaal en model voor je prefab dakkapel

Prefab dakkapellen zijn beschikbaar in vele materialen. De keuze van het juiste materiaal hangt vooral van je persoonlijke voorkeur af. Je hebt de keuze tussen een dakkapel uit hout en kunststof maar even goed uit bijvoorbeeld zink en in riet. Je zult ook een keuze moeten maken uit dakkapellen met een plat of met een schuin of met een verhoogde nok.

Een prefab dakkapel vraagt een goede isolatie en ventilatie

Zowel een goede dak- en raamisolatie als een enkele ventilatieroosters zijn onmisbaar. Zorg voor een vergelijkbare isolatie waarde met die van je woning. Zo gaat er de minste warmte verloren. Een goede isolatie zorgt voor een lagere energierekening en dat is goed voor zowel je bankrekening als voor ons leefmilieu.

Een duurzame dakkapel is ook onderhoudsvriendelijk en zorgt voor jarenlang plezier

Een dakkapel blijft een belangrijke investering. Een goed gekozen dakkapel zorgt voor extra comfort en woonplezier. Bespaar dus zeker niet op kwaliteit. Zowel dakkapellen in hout als in kunststof zijn duurzaam en zorgen voor een lange levensduur. Wanneer je gemeente het toelaat, is een prefab dakkapel vergunningsvrij plaatsen ideaal. Je bespaart direct op kosten van de vergunning. Geld wat je liever uitgeeft aan bijvoorbeeld kunststof kozijnen voor de ramen. Die vragen weinig of geen onderhoud en gaan minstens 25 jaar mee.

Verzekering prefab dakkapel vergunningsvrij

Verwittig altijd je verzekeringsmakelaar: en kies voor een zogenaamde opstalverzekering. Bij schade aan zowel je woning als aan je dakkapel wordt die voor de verzekeraar volledig in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Beslis niet hals over kop. Wanneer je weet welke prefab dakkapel het wordt, vraag je meerdere offertes aan bij verschillende ondernemingen. Vergelijk die offertes voor je een definitieve beslissing neemt. Zo kun je heel wat besparen. Kijk daarbij niet alleen naar de prijs, maar zeker wat je er voor in de plaats krijgt. Je hebt jaren plezier van een dakkapel en je hebt liever een goede dan een goedkope.