Je favoriete club steunen kan op verschillende manieren

Je favoriete club steunen kan op verschillende manieren

Hoe support jij je favoriete voetbalclub? Zit je hen heel hard toe te juichen voor de televisie, of ben je misschien zelfs wel regelmatig in het stadion te vinden? Koop je ieder jaar het nieuwe tenue, of doe je andere aankopen die je club kunnen steunen? En is die clubliefde iets wat je actief uitdraagt, in het dagelijks leven of via social media, of meer iets dat je voor jezelf houdt?

Ben je een fan voor het leven?

Binnen tal van families gaat de voorkeur voor een bepaalde voetbalclub van generatie tot generatie over. De club waar opa vroeger al fan van was, dat is ook de club waar de vader en de zoon, of de moeder en de dochter natuurlijk, hun hart aan hebben verloren. Dit is de club waar binnen de familie voor gejuicht wordt, discussie erover is eigenlijk niet mogelijk.

Vaak wordt de voorkeur voor een bepaalde club bepaald door de plek waar een familie geworteld is. Groei je op in een typisch Amsterdams gezin, dan is de kans groot dat je voor Ajax bent. Ben je daarentegen geboren en getogen in Heerenveen, dan is er eigenlijk geen andere optie dan dat je de gelijknamige club support. En soms hoef je zelfs niet eens geboren te zijn of op te groeien in bepaalde stad of streek om de lokale club te steunen. Ook als er ergens binnen de generaties een verhuizing van het ene deel van het land naar het andere heeft plaatsgevonden, blijft het vaak de club waar de voorouders ooit mee opgroeiden die favoriet blijft.

Hoe steun jij je club?

Als je een favoriete voetbalclub hebt, dan wil je deze natuurlijk volop steunen. Financieel, door bijvoorbeeld kaartjes te kopen voor wedstrijden of flink in te slaan op het gebied van kleding en merchandise, maar ook moreel, door te laten zien dat je achter hen staat.

Het is dus niet zo vreemd dat bijvoorbeeld het PSG thuis tenue bij veel clubs als warme broodjes over de toonbank gaan. Deze kopen is voor de fan de ideale manier om zowel op financieel gebied een steentje bij te dragen, als ook aardig wat morele support te geven. Iedereen, zowel de spelers als iedereen die je kent, laat je zien dat je deze club steunt.

Ook FC Barcelona trainingspakken zijn om dezelfde reden erg populair. Ze worden gedragen bij een bezoekje aan het stadion, maar ook tijdens de eigen sportieve activiteiten. De drager is trots op zijn of haar club, en laat dat graag aan iedereen zien. En ja, natuurlijk, als je tijdens je eigen voetbaltraining een trainingspak of shirt van je favoriete club draagt, is het nét wat makkelijker wegdromen. Want stel je nu toch eens voor dat jij de sterspeler van jouw lievelingsclub bent…