Koffie met of zonder toevoegingen: aan jou de keuze

Koffie met of zonder toevoegingen: aan jou de keuze

Wist je dat er tegenwoordig bijna ontelbaar veel manieren zijn om je koffie te drinken? Was het vroeger ‘zwart’, ‘zwart met suiker’, of een variant hierop met koffiemelk, kun je tegenwoordig veel meer kanten op. Je kunt de toevoegingen zelf naar smaak verzorgen, maar ook kiezen voor kant en klare oplossingen waar al van alles in zit. Alhoewel zwarte koffie nog steeds volop wordt gedronken, is het aantal nieuwe varianten met één of meerdere toevoegingen inmiddels nog steeds flink aan het groeien.

Met suiker of melk? En wat voor melk dan?

Koffie drink je doorgaans met of zonder suiker. Dit is een toevoeging die al heel lang wordt toegepast, omdat koffie vrij bitter van smaak is. Niet iedereen vindt dat even lekker, en door suiker toe te voegen maak je de smaak wat zachter en zoeter, zodat het makkelijker wegdrinkt. Ook melk wordt om dezelfde reden al lang toegevoegd aan koffie. Lang niet door iedereen, maar koffiedrinkers die houden van een wat zachtere smaak, voegen graag een scheutje melk toe. De manier waarop dat gebeurt verandert wel steeds meer. Van de speciale flesjes of pakjes koffiemelk, met melk die nauwelijks naar melk smaakt, stappen we meer en meer over op normale, en als het even kan verse melk. Deze wordt steeds vaker warm en opgeschuimd toegevoegd aan de koffie die warm uit de Nespresso machine komt, bijvoorbeeld. Een stuk smakelijker!

Naast koffiemelk of gewone melk, zijn er meer soorten melk die je toe kunt voegen aan je koffie. Amandelmelk of sojamelk, bijvoorbeeld. Deze zijn vooral in trek bij mensen die liever geen dierlijke producten eten of drinken, en daarmee een prima alternatief. Doordat de smaak wat verschilt met die van gewone melk, zijn er overigens ook genoeg mensen die niet veganistisch zijn die de voorkeur geven aan een dergelijke variant.

Waar smaakt je koffie naar?

Naast suiker en melk, is het tegenwoordig ook de normaalste zaak van de wereld om bijzondere smaakjes toe te voegen aan je koffie. Dat kan op een vrij subtiele manier, Dolce Gusto heeft bijvoorbeeld een variant waar een lichte mokkasmaak aan zit, maar ook een stuk meer uitgesproken. Zeker wanneer je een koffie to go haalt bij een keten van koffiezaken, is de keuze qua smaken vaak enorm. Je kunt zelfs kiezen voor een ijskoude ijskoffie, vaak met een bijzondere, romige smaak.

Mensen die dol zijn op de pure smaak van koffie, en deze het liefst zonder al die toevoegingen drinken omdat hij dan op zijn best is, kunnen flink gruwelen bij het idee dat er allerlei smaakjes aan koffie worden toegevoegd. Dan is het geen echte koffie meer menen zijn. Tegelijk kun je ook stellen dat smaken veranderen, en mensen meer zijn gaan experimenteren. Koffie op verschillende manieren bereiden, al dan niet met extra smaakjes, zorgt er ook voor dat meer mensen ervan kunnen genieten.