Kun jij een leven redden?

Kun jij een leven redden?

Weet jij wat je moet doen als iemand stikt? Als een persoon een hartstilstand krijgt, of lelijk ten val komt? Weet je hoe te handelen als er brand uitbreekt, en kun je daarbij niet alleen jezelf maar ook anderen in veiligheid brengen? De kans is groot dat je niet precies weet hoe je het best kan handelen als iemand zich in een noodsituatie bevindt. En dat is zonde, want ben je hierop beter voorbereid dan is de kans dat je op de juiste manier te hulp kunt schieten en zo levens kan redden een heel stuk groter.

Machteloos toekijken of in paniek raken

Vraag je iemand hoe hij of zou handelen wanneer zich een noodsituatie voordoet, dan zal het antwoord niet snel zijn dat diegene volledig in paniek zou raken. Of toe zou kijken en niets zou doen, of weg zou lopen zelfs. Nee, dat zijn niet het soort rollen die mensen voor zichzelf zien weggelegd. Ze gaan ervan uit dat ze toch minimaal een mooie bijdrage kunnen leveren op een dergelijk moment, misschien zelfs wel een held kunnen zijn.

De realiteit is helaas anders. Heel veel mensen verstijven als er in hun nabijheid iets ergs gebeurt. Ze weten simpelweg echt niet wat te doen, en staan er uiteindelijk machteloos bij. Zelfs iets simpels als 112 bellen lukt vaak niet, doordat ze als het ware blokkeren. Of ze raken in paniek, en lopen als een kip zonder kop rond. Creëren chaos, doen te veel dingen tegelijk of zorgen er door hun reactie voor dat andere mensen ook in paniek raken. Ook niet bepaald handig.

Oefenen is het sleutelwoord

Om te voorkomen dat je in paniek raakt of juist bevriest op het moment dat zich een noodsituatie voordoet, is het belangrijk dat je eerder geconfronteerd bent geweest met een dergelijke situatie. Alleen door het te oefenen in de praktijk leren je hersenen hoe zij moeten reageren in een dergelijke situatie, en zullen zij een eventuele volgende keer uit zichzelf het juiste doen.

Een BHV cursus is hier een mooi instrument voor. Hier leer je niet alleen belangrijke lessen op het gebied van EHBO, ook zaken als het blussen van kleine branden en het goed, gestructureerd laten verlopen van een ontruiming komen aan bod. Binnen ieder bedrijf zijn voldoende medewerkers met kennis van BHV nodig. De kans is dus best groot dat je een cursus via je werk mag volgen, als je dit graag wilt. De kennis die je hier opdoet kun je vervolgens ook buiten de werkvloer uiteraard inzetten.