Last van hielspoor of peesontsteking?

Last van hielspoor of peesontsteking?

Als je na een heerlijke nachtrust opstaat om naar je werk te vertrekken en een enorme pijn voelt in je hiel dan bestaat de kans dat je last hebt van hielspoor. Een veel gebruikte term voor pijn onder de hiel.

Wat is hielspoor?

Om ervoor te zorgen dat de voet niet ineen zakt en dat de tenen zich kunnen buigen, loopt er een peesblad van de hak naar de voorkant van de voet. Dit peesblad wordt de facia plantaris genoemd. Doordat er tijdens het sporten of wandelen, kracht wordt gezet op dit peesblad kan deze overbelast worden en fasciitis plantaris ofwel een peesontsteking veroorzaken. Wanneer het peesblad vaak wordt overbelast, ontstaan er kleine scheurtjes die door het lichaam dan weer hersteld worden door extra bot aan te maken, wat hielspoor veroorzaakt.

Wat veroorzaakt hielspoor?

Doordat we steeds gezonder willen leven, gaan we meer sporten. Joggen maar bijvoorbeeld ook Nordic Walking heeft ons leven veranderd en dat is natuurlijk goed voor de gezondheid van ons lichaam en onze geest. Maar onze voeten zijn niet gemaakt om in de stad te lopen op asfalt, beton of tegels. Hierdoor moeten ze steeds minder werken, is er onvoldoende doorbloeding, en neemt het ontstaan van hielspoor toe. Op oneffen bospaden, krijgen onze voeten veel meer uitdaging om serieus te werken. Afwisselen van ondergrond, kan de ontwikkeling van de motoriek al voor een groot deel beïnvloeden en ervoor zorgen dat je minder kwetsbaar bent. Naast sporten zijn er nog andere redenen waardoor hielspoor kan ontstaan:

 • Staand beroep
  • Door te lang en te veel te moeten staan op een harde ondergrond, neemt de druk op de hiel toe.
 • Atrofie van de hielkussen
  • Doordat het dempend vetweefsel, vooral bij oudere mensen, afneemt.
 • Afwijking van de voeten
  • Door een verkeerde stand van de voeten zoals bij platvoeten of holle voeten, staat het peesblad constant onder hoge druk.
 • Overgewicht
  • O.a. door zwangerschap, 5 kg is al voldoende om de pijn van hielspoor te doen ontstaan.
 • Korte kuitspieren
  • Hierdoor wordt er door de achillespees steeds spanning op het peesblad uitgeoefend.

Hoe kan hielspoor behandeld worden?

Veel mensen hebben hielspoor, maar niet iedereen heeft er last van. In sommige gevallen hebben mensen wel pijn, maar trekt het na een tijdje vanzelf weer weg. Als de pijn blijft, zijn er enkele dingen die gedaan kunnen worden om dit te behandelen.

Verminderen van de belasting

In de eerste plaats is het belangrijk om de voet wat minder te belasten, dus minder te sporten. Rustig aan doen, maar niet helemaal stoppen want dat kan juist schadelijk zijn. Zwemmen kan bijvoorbeeld een alternatief zijn voor hardlopen.

Oefentherapie

Therapie die de kwaliteit van de pees behandelt, waarbij rekening wordt gehouden met alle eigenschappen van deze pees.

Dry needling

Dit is een redelijke nieuwe behandeling waarbij in spieren of weefsel bepaalde pijnpunten, ook wel triggerpoints genoemd, worden behandeld met dunne naalden. Twee technieken die hiervan gebruik maken zijn EPTE (Percutane Electrolyse Therapie) en PNE (Percutane Naald Electrolyse). Met behulp van een echografie wordt de locatie van de ontsteking nauwkeurig bepaald en kan deze rechtstreeks behandeld worden. Als de naald op de juiste plaats is geprikt, dient het apparaat een lichte elektrische stroom toe waardoor het lichaam wordt aangezet om sneller te herstellen.

Shockwave therapie

Dit is een methode die vaak wordt gebruikt bij blessures aan de pees zoals hielspoor. Het is zeer effectief en heeft heel weinig bijverschijnselen. De behandeling kan wel pijnlijk zijn, maar die pijn wordt per persoon verschillend ervaren. Er kan wat roodheid ontstaan of een zwelling op de behandelde plaats. Shockwave therapie wordt uitgevoerd door geluidsgolven met veel energie op de plaats van de ontsteking te richten. Hierdoor wordt de stofwisseling en de bloedcirculatie verbeterd en de reactie tot genezing van het lichaam gestimuleerd. Een behandeling van shockwave therapie bij hielspoor duurt ongeveer 20 minuten en als het goed aanslaat zijn er ongeveer 6 tot 10 behandelingen nodig. Er zijn bijna geen nadelen aan de therapie, je ondervindt wel wat pijn, maar de meeste mensen vinden het goed te doen en na afloop verdwijnt de pijn weer. Daar tegenover staan verschillende voordelen:

 1. Minder risico’s en minder ingrijpend dan een operatie
 2. Kan zonder verdoving worden uitgevoerd
 3. Heeft bijna geen bijwerkingen
 4. Veroorzaakt geen littekens
 5. Is goedkoper dan een operatie
 6. Heeft een hoog slagingspercentage

Op blote voeten lopen

Zeer effectief om je pezen te trainen en te behandelen tegen hielspoor, is op blote voeten lopen. Heerlijk op het strand door het zand zorgt ervoor dat je hele voet aan het werk wordt gezet en dat het bloed goed door de voeten stroomt. Ook in het bos is de ondergrond ongelijk en kan een wandeling op blote voeten goed doen. Speciaal voor hardlopen op blote voeten zijn schoentjes ontwikkeld met een rubberen zool, waarbij de tenen verdeeld zijn, zodat ze meer moeten werken.