Led verlichting levert betere en energiezuinige verlichting

Led verlichting levert betere en energiezuinige verlichting

We verlichtingen onze woningen steeds meer met led paneelverlichting. Logisch, want led verlichting zorgt niet alleen voor een betere verlichting. Het heeft een opmerkelijk langere levensduur, is veel goedkoper in gebruik en is daar boven op ook nog milieuvriendelijker. Toch zijn er nog altijd die niet voor deze zuinige led verlichting kiezen. Ze houden het nog altijd voor klassieke gloei- of spaarlampen. Dat doen ze omdat deze verlichting goedkoper is bij aankoop. Dat is alleen zo op korte termijn. Over een langere periode betalen led lampen zelfs zichzelf terug omdat ze veel energiezuiniger zijn. Er zijn meerdere soorten led verlichting. Om de juiste keuze te maken dien je zoveel mogelijk te weten over deze manier van woningverlichting.

Grote keuze aan lichtbronnen

Er is een grote keuze aan lichtbronnen om onze woning aangepast te verlichten, elk met hun eigen specifieke eigenschappen, voor- en nadelen. Halogeenlampen zijn er één van. Die zorgen voor een licht geelachtig licht. Deze populaire soort verlichting geeft daarentegen voor alle tinten wit licht weer. De soort lichtbron bepaalt in grote mate het soort licht. Daarom is het fijn als je lampen die bij een bepaald soort armatuur horen makkelijk kunt vervangen door een andere soort lichtbron.

Het verbruik van led verlichting

Het energieverbruik bij de verlichting van je woning verbruik hangt in grote mate af van de soort lichtbron die je kiest. Terwijl het verbruik bij klassieke verlichting met gloei- af spaarlampen al vergoot bij het aantal keren dat je de energie in en uitschakelt is dit bij led verlichting gelukkig niet het geval.

Weergave van kleuren bij led verlichting

De manier van kleurweergave in je interieur hangt vooral af van het soort licht dat je interieur verlicht. Bij warm licht worden warme kleuren zoals rood en oranje extra benadrukt. Bij kille en koude kleuren zoals blauw of wit licht. Die worden minder sterk ondersteunt. Houd er zeker ook rekening mee dat de kleuren uit je interieur elkaar ook sterk ondersteunen.

De hoeveelheid licht

Je hebt lang niet overal in je woning evenveel licht nodig. Die hoeveelheid licht hangt vooral af van de omstandigheden en van het gebruik van een bepaalde kamer. Koken vraagt meer licht in je keuken dan wanneer je televisie kijkt in je salon of wanneer je een gezellige sfeer wilt creëren in de slaapkamer.

Helderheid

Verschil in helderheid zorgt er voor dat de kamer meer bruikbaar is. Contrast ook voor een levendige en een meer gezellige sfeer. Een te hoog contrast zorgt ook voor nadelen voor onze gezondheid. Te sterk contrast is vooral oorzaak van hevige hoofdpijn.

Let zeker op de kleurindex of CRI van led verlichting

Dit geeft aan hoe natuurgetrouw kleuren worden weergegeven. Men neemt hiervoor een index 100 als basis. Dit komt overeen met het effect van zonlicht. Led verlichting heeft een gemiddelde CRI die schommelt tussen 80 en 90, hetzelfde effect als een gloeilamp.

Kleurtemperatuur led verlichting

Wordt uitgedrukt in Kelvin en bedraagt voor kaarslicht 1200 Kelvin. Kil blauw licht scoort 10000 Kelvin. Warme led verlichting scoort 2000 Kelvin en geeft een warmere kleurweergave dan een gloeilamp met 2800 Kelvin.

Vermogen led verlichting

Ook op dit vlak scoort led verlichting beter dan gloei-, halogeen- en spaarlampen. Led verlichting met een sterkte van bijvoorbeeld 12 watt geeft veel meer licht dan een gloeilamp met een sterkte van maar liefst 100 watt.

  • Led verlichting heeft langere levensduur
  • Led verlichting werkt in vergelijking met gloei- of spaarlampen niet constant wat hun levensduur opmerkelijk verlengt.

Kies bij led verlichting altijd de juiste fitting

Led verlichting heeft verschillende soorten fittingen. Kies bij led verlichting zeker voor de juiste fitting. Bij gloei- of spaarlampen is dat niet nodig.

Plaats led verlichting

Plaats je led verlichting nooit voor of achter een TL of PL- lamp. Dit soort verlichting zorgt voor een hoge piek bij het starten, wat bij led verlichting niet het geval is.

Onze conclusie:

Led verlichting wordt nu ook bij ons steeds populairder. Steeds meer woningen worden verlicht met dit soort verlichting. Je woning verlichten met led verlichting is vooral energiezuinig. Daar boven op heeft led verlichting een veel langere levensduur en is het ook nog eens milieuvriendelijk. Dit soort verlichting zorgt ook voor meer sfeer en gezelligheid en zorgt er voor dat je niet in elke kamer evenveel licht verbruikt als dat niet nodig is.