Licht in je tuin

Licht in je tuin

Zou je meer met je tuin doen als je daar prettig licht had? Veel mensen vergeten het belang van een goed lichtplan als het gaat om landschap of tuin ontwerp. Licht in de tuin is van groot belang om twee redenen: ten eerste veiligheid. Niet alleen om zelf veilig door je tuin te kunnen lopen zonder een tak in je gezicht te krijgen, maar ook voor het detecteren van inbrekers. Ten tweede zal je met wat licht je tuin veel langer kunnen gebruiken. En toch denken mensen pas op het laatste moment aan licht in de tuin. Veel mensen willen hier geen geld aan uit geven, of zien het belang er niet van in. En dat terwijl licht zo veel sfeer kan brengen in je tuin!

Een pad en een plek

In een tuin heb je te maken met twee elementen die je wil verlichten: het pad dat door je tuin loopt en de plek. Beide hebben verschillende vereisten: zo wil je dat een pad helder verlicht is, terwijl een plek misschien wat meer sfeervol verlicht kan zijn. Bedenk daarom altijd in de tuin wat het doel is van de verlichting, voordat je passende verlichting uitzoekt.

Verstopte lichten

Direct licht kan hinderlijk zijn om in te kijken. Soms werkt het zelfs verblindend, wat het omgekeerde effect  heeft van wat je wil bereiken. En toch wordt de fout vaak gemaakt. Kies daarom altijd voor indirect licht. Vaak zal het lichtarmatuur of lantaarn al een deel van je directe lichtbron afschermen. Maar je kan er ook voor kiezen een led spotje een deel van een muurtje, fontein of andere highlight uit je tuin te laten verlichten.

Verlicht je favoriete bomen

Mooie bomen zijn een sierraad voor je tuin. Maar in het donker, niet zichtbaar. Door een aantal led inbouwspots goed onder bomen te plaatsen, kan je de takken, het bladerdek of de bast van een boom fantastisch oplichten. De verlichte contouren van je boom geven je tuin een dramatisch, visueel interessant effect.

Een reeks lampjes

Een reeks lampjes associeert men vaak met kerstlichtjes. Maar dat betekent niet dat je lampjes alleen tijdens kerst kan inzetten. En lampjes die net een slag groter zijn, zijn ook meteen een stuk minder kerstig. Veel terrasjes maken dankbaar gebruik van dit gegeven. Ze verlichten de binnenkant van hun parasol, waardoor een warm indirect licht de tafels van de gasten net genoeg verlicht voor een hapje of drankje in de avonduren. Ook bomen kunnen hiervoor gebruikt worden.

Tijdschakelaar of sensor

Je wil niet voortdurend het licht aan en uit zetten in je tuin. Er is niets zo verwelkomend als een mooi verlichte entree bij thuiskomst. Kies daarom voor tijdschakelaars, en stel deze goed af naarmate het seizoen verandert.