Iedere ondernemer zoekt manieren om minder geld kwijt te zijn aan zakelijke kosten. Een van de punten waar je flink op kunt besparen is je mkb energie. De laatste jaren zijn de energiekosten voor de zakelijke klant flink omhoog gegaan. Om minder geld kwijt te zijn voor je energierekening moet je dus flink besparen. Dat is voor veel ondernemers gemakkelijker gezegd dan gedaan, want hoe bespaar je op je stroom en gas zonder minder te verbruiken dan je daadwerkelijk nodig hebt? Er zijn een paar stappen die je kunt ondernemen waarmee je niet inkort op je energieverbruik, maar wel op de kosten. In dit artikel vertel ik je graag meer over deze stappen.

Energie vergelijken voor beste deal

De belangrijkste en misschien wel meest gemakkelijke stap die je kunt nemen, is het vergelijken van meerdere energieleveranciers om zo de beste deal te vinden. Daarmee bedoel ik niet het eenmalig vergelijken per vijf of tien jaar, maar het jaarlijks blijven vergelijken van het aanbod en de kosten van diverse energiebedrijven voor kortlopende energiecontracten. Waarom je dat moet doen? Heel simpel: het is altijd goed om op de hoogte te blijven van het actuele aanbod. Als nieuwe klant bij een energieleverancier profiteer je namelijk altijd wel van een goede deal. Hiermee betaal je vaak minder voor hetzelfde of een beter aanbod. Omdat het hier altijd om aanbiedingen gaat, moet je na een jaar (of na afloop van je contract) wel weer op zoek naar een andere leverancier. Gelukkig kan dat al binnen enkele minuten via de online vergelijker van Minder.nl.

Onderhandel over je energiecontract

Wanneer je tevreden bent over je huidige energiecontract en dus eigenlijk niet wilt overstappen, is er een andere stap die je kunt nemen. Het liefst wil je natuurlijk net zo veel (of weinig) betalen als het tarief dat gold toen je het contract afsloot. Dat kan soms bij je huidige energieleverancier, mits je bereid bent om te onderhandelen. Geen enkele energieleverancier ziet klanten graag vertrekken naar de concurrent. Geef daarom aan dat je twijfelt om over te stappen naar een ander energiebedrijf en het onderhandelen kan beginnen. Grote kans dat de leverancier grote kortingen of een andere aantrekkelijke aanbieding aanbiedt om jou als zakelijke klant te houden. Dat is een win-win situatie: het bedrijf behoudt de klant en jij scoort korting en betaalt dus minder voor je energie.

Nog een goed alternatief is alsnog zakelijk energie vergelijken. Sommige energieleveranciers bieden namelijk ook een scherp verlengingsaanbod aan. Wat inhoudt dat je via een online vergelijker klant kunt blijven bij je huidige leverancier en toch voordelige energietarieven hebt voor je gas en stroom.  

Vermijd deelname aan energiecollectieven

Als ondernemer in de MKB-branche is de kans groot dat je op een moment benaderd wordt om deel te nemen aan een zogeheten energiecollectief. In zo’n collectief zit je met een andere groep ondernemers waarbij jullie gezamenlijk energie afnemen tegen een lage prijs. Hoe interessant zo’n collectief ook klinkt, in de meeste gevallen is het niet voordeliger voor MKB’ers. Je moet namelijk vrijwel altijd geld inleggen voordat je mee mag dingen naar de korting, waardoor je al geld kwijt bent zonder dat je ergens van profiteert. Ook heb je geen vrije keuze in wat voor soort energie je afneemt: iedere MKB’er ontvangt hetzelfde pakket voor dezelfde prijs. Voor de éen kan dit voordelig uitpakken, terwijl het voor de ander veel duurder blijkt te zijn dan wanneer ze zelf een energiecontract hadden afgesloten.