poké bowl: overheerlijke gerecht

poké bowl: overheerlijke gerecht

Ooit gehoord van een poke bowl? Veel wereldrestaurants hebben deze maaltijd inmiddels op hun menukaart staan en dat is niet voor niets. Het is namelijk lekker en gezond! Wist jij dat het oorspronkelijk een Hawaiiaans gerecht is? Veel mensen denken dat deze afkomstig is uit de Japanse of Aziatische keuken. Overigens kun je thuis ook gemakkelijk een poke bowl maken. Hoe dit precies moet lees je in deze blog!

De betekenis

Wat is het eigenlijk? De letterlijke betekenis van het woord is eigenlijk “snijden kom”. Vroeger werd dit gerecht gemaakt om restjes vlees niet weg te hoeven gooien en snel tussendoor te eten. Het is dus een duurzaam gerecht. Het woord ‘poké’ verwijst naar de kleine stukjes vis die toegevoegd zijn aan de rijst. Het woord ‘bowl’ staat logischerwijs voor kom. De kom waar overigens alle ingrediënten samengevoegd en geserveerd worden. Het is een gerecht afkomstig uit Hawaii. Dit klassieke Hawaïaanse gerecht wordt gemaakt van rijst, vis, groente en dressing en wordt koud geserveerd. Dit komt doordat deze oorspronkelijk zo gemaakt werd. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je vis op te warmen. Het is volledig jouw keuze hoe jij de poke bowl maken wilt. Het is in ieder geval een gerecht die je snel kunt maken. Bovendien smaakt het ook zeer lekker.

Hoe maak je het? 

Een poké bowl maken is vrij eenvoudig. Je kunt met een paar simpele ingrediënten, een hele volle maaltijd klaarmaken. De bowl bestaat uit de volgende ingrediënten:

 

 • Rijst,

 • vis of vlees,

 • Dressing en

 • groente en/of fruit.

 

Allereerst begin je met rijst. Deze vormt de basis van de maaltijd. Natuurlijke rijst is in dit geval écht een aanrader! Hies of vlees toe te voegen aan jouw bowl. In het originele recept wordt er gebruik gemaakt van rauwe vis. Denk hierbij aan zalm, tonijn en inktvis. Ook kun je een poké bowl maken met vlees. Ben jij geen vleesliefhebber of wil jij het simpelweg vega houden? Dan kun je ook kiezen om tofu te gebruiken. Hierna kun jij je bowl verrijken door groenten en/of fruit. Vaak zie je bonen, avocado’s en lente-uitjes terug. Deze bevatten veel vitaminen en zorgen voor een vol gevoel. Als finishing touch bestempel je dit gerecht met een dressing. Je kunt gebruik maken van verschillende soorten dressings. Denk hierbij aan sriracha, mayonaise en sojasaus.

De Japanse variant

Hoewel dit gericht klassiek Hawaiiaans is, is er ook een Japanse variant. Wil jij een overheerlijke Japanse bowl maken? Dan heb ik een lekker recept voor jou:

 

 1. Natuurlijke rijst,

 2. zalm,

 3. sojabonen,

 4. gember,

 5. norivellen,

 6. limoen,

 7. sojasaus,

 8. sesamolie en

 9. honing.

 

Nog lekkerder kan het haast niet! Maak snel dit overheerlijke gerecht en geniet van de Japanse smaken.