Met welk isolatiemateriaal werk jij?

Met welk isolatiemateriaal werk jij?

Als ZZP’er ben je uiteraard verantwoordelijk voor je eigen gereedschap en vaak ook nog voor het inkopen van materiaal voor je klant. Je klant gaat er tenslotte van uit dat jij weet wat het beste is bijvoorbeeld als er isolatiemateriaal gekocht moet worden maar weet jij dat eigenlijk ook wel? In dit blog vertellen we je het verschil tussen glaswol en steenwol en met welk materiaal je het beste kan werken.

Glaswol isolatie en steenwol isolatie

De meest voorkomende isolatiematerialen die worden gebruikt voor een woning of ander pand is glaswol of steenwol. Bij materialen doen in algemene zin goed hun werk maar de materialen zijn niet helemaal hetzelfde. Het grootste verschil zit hem in de verwerking van de stof. Glaswol is over het algemeen heel compact verpakt. Dit houdt in dat het de stof als het ware heel fijn in elkaar is gedrukt. Hierdoor is glaswol niet alleen voordeliger te vervoeren maar het valt ook nog eens een stuk minder snel uit elkaar. De verwerking is daardoor tevens ook een stuk makkelijker en op het moment dat er gewerkt wordt met glaswol heeft men veel minder last van stof. Steenwol daarentegen is wat grover en steviger en dus niet zo in elkaar geperst. Hierdoor is steenwol niet alleen groter maar ook zwaarder en harder. Steenwol heeft een hoger smeltpunt dan glaswol wat het een brandwerend isolatiemateriaal maakt. daarnaast is het ook geluidsisolerend en dus perfect voor als een ruimte geluidsdicht gemaakt moet worden. Steenwol meestal verpakt in een plaat terwijl glaswol is verpakt in een rol.

Voordelen en nadelen

Uiteraard hebben beide isolatiematerialen zo hun voordelen en hun nadelen maar op het moment dat je steenwol gaat gebruiken zul je over het algemeen toch meer voordelen ervaren dan nadelen. Het grootste voordeel van steenwol is toch wel dat dit materiaal brandwerend is. Niet alleen voor woningen maar ook voor bedrijfspanden en andere ruimtes is dit een groot pluspunt met betrekking tot de brandveiligheid. Daarnaast heeft het dus ook een sterk geluidsisolerend effect terwijl glaswol dit in een veel mindere mate heeft. Je betaalt uiteraard wel iets meer voor steenwol maar het materiaal is het meer dan waard. Overigens kan steenwol niet voor alle soorten isolatie klussen worden gebruikt. Voor dakisolatie en na-isolatie kan beter worden gekozen voor glaswol omdat dit materiaal een stuk soepeler en buigzamer is.

Uiteraard hangt het wel ten alle tijd af van de wensen van de klant maar over het algemeen is steenwol qua isolatiemateriaal het beste om mee te werken. Nog geen steenwol in huis? Bij Bouwmaat bestel je het vandaag nog.