Tips om je verzekeringskosten laag te houden

Tips om je verzekeringskosten laag te houden

Je autoverzekering is een van de belangrijkste overwegingen voor iedereen die een auto bezit. Verzekeringsmaatschappijen bieden verschillende soorten autoverzekeringen aan, waardoor het afsluiten van een verzekering lastig kan zijn. De gemiddelde kosten van een autoverzekering zijn vaak aanzienlijk hoger dan de meeste mensen in eerste instantie inschatten. Dit komt doordat alle kosten voor autoverzekeringen variëren afhankelijk van het type auto, de leeftijd en ervaring van de bestuurder, of het je eerste of tweede auto is, hoeveel kilometer je per jaar rijdt en je postcode. Daarnaast heb je keuze in je polis. Naast de keuze voor het type verzekering (WA, Beperkt Casco en All risk) zijn er vele andere variabelen die je kunt kiezen. De kosten voor een verzekering worden bepaald op basis van de waarschijnlijkheid van een bestuurder om een claim in te dienen en de verwachte kosten van een eventuele claim. 

Kosten autoverzekering verder uitgelegd

Je krijgt een idee van de kosten van een autoverzekering door naar het volgende voorbeeld te kijken. Probeer jezelf in de schoenen van de verzekeraar te zetten; welke kosten zou jij voor de verzekering in rekening brengen?

Situatie 1: 

Je hebt 25 jaar rijervaring en bent 50 jaar oud. Je woont in het buitengebied in Drenthe. Je wilt een Citroën C1 verzekeren. Deze Citroën is je tweede auto.

Situatie 2:

Je hebt net je rijbewijs gehaald en bent 18 jaar. Je hebt je eerste auto gekocht en je woont in Amsterdam. Je wilt een mooie en snelle auto dus je gaat voor een BMW M3. 

Je kunt je goed voorstellen dat het risico voor een schadeclaim in het tweede geval vele malen hoger ligt dan in het eerste geval. En wanneer er schade is, zal deze met een BMW een stuk hogere kosten met zich meebrengen.

Tips voor jonge bestuurders

Alle kosten voor autoverzekeringen worden beïnvloed door factoren die bepalen welke premies een verzekeringsmaatschappij in rekening brengt. Denk aan onder meer leeftijd, geslacht, burgerlijke staat, ervaring, gereden kilometers en locatie. Je kunt als jonge bestuurder de leeftijdsfactor helaas niet veranderen. Om de kosten voor je autoverzekering laag te houden, kun je wel het volgende doen:

  • Kies een niet al te dure auto als eerste auto (dit is gelukkig meestal het geval bij jonge bestuurders)
  • Kies een auto met een relatief laag vermogen, bijvoorbeeld een normale BMW 3-serie i.p.v. een M3
  • Rijd niet teveel kilometers met je eigen auto, zorg dat je in de laagste klasse blijft vallen
  • Overweeg je keuze voor het type autoverzekering: WA, beperkt casco of all risk, hierbij is WA uiteraard het goedkoopst
  • Voorkom overlap in kosten, betaal je bijvoorbeeld al voor de ANWB, dan hoef je geen pechhulp erbij te hebben
  • Koop een beter alarmsysteem voor je auto om een lagere prijs voor beperkt casco of all risk te krijgen

Wanneer je bovenstaande tips in acht neemt bij het kiezen van je auto en je autoverzekering betaal je een lagere premie. Wanneer je wat langer je rijbewijs hebt en meer rijervaring kun je gaan voor een duurdere auto of een betere verzekering. Het leuke is dat je na wat jaren rijervaring soms een lagere premie betaalt voor een betere verzekering of voor een duurdere auto. 

Update je verzekering wanneer je verhuist

Doordat de locatie bepaalt wat een autoverzekering kost is het verstandig om, wanneer je verhuist, dit door te geven aan je verzekering. Zo voorkom je een te hoge premie of problemen met een eventuele schadeclaim. Een chauffeur in een gebied met een hoog diefstalpercentage of een met een hoog ongevalspercentage betaalt meer per maand. Ben jij van de binnenstad van Amsterdam naar het buitengebied verhuist? Dan kan het zomaar zijn dat je minder gaat betalen. Zoek dit dus uit en doe er je voordeel mee.

Schade uit eigen zak betalen of door de verzekering?

Een verzekeraar kan de kosten van hun premie verhogen wanneer je schade claimt. Dit werkt als volgt: per jaar bouw je schadevrije jaren op wanneer je niets claimt. Geen schade maken wordt beloond met een lagere premie. Bestuurders die een ongeval hebben gehad dat hun schuld was, zullen de eventuele schade kunnen claimen of uit eigen zak moeten betalen. In het eerste geval gaan je schadevrije jaren namelijk omlaag. Je betaalt vervolgens meer voor je premie. Is het een kleine schade? Dan is het soms verstandig om het zonder verzekering op te lossen en zelf de kosten te betalen. Als de schade echter niet aan jouw schuld te wijten was, dan kun je wel de schade claimen bij de verzekeraar van de tegenpartij. Wanneer de schuldvraag onduidelijk is, zal het vaak via de verzekeraar gespeeld worden.

Als automobilist kan geld lenen een slimme optie zijn

Autorijden kost geld, je hebt de aanschaf van de auto en alle kosten eromheen. Vaak ben je afhankelijk van het hebben van een goede auto. Dit is een reden dat het voor automobilisten handig kan zijn om geld te lenen. Een persoonlijke lening kan handig zijn wanneer:

  • Je schade rijdt met je auto. De kosten van geld lenen kunnen lager zijn dan de kosten die je betaalt voor je hogere premie.
  • Je auto een reparatie nodig heeft. Naast dat je je auto nodig hebt, kan het ook zijn dat je deze wilt verkopen. Wanneer je geen geld hebt voor de reparatie zul je voor een kapotte auto vele malen minder krijgen dan voor een goede auto. Geld lenen voor een reparatie is dus slim om te overwegen.

Een lening aanvragen is tegenwoordig bijzonder snel geregeld. Heb jij schade gemaakt en twijfel je of je deze via de verzekering of zelf wilt betalen? Dan is het uitzoeken wat jouw lening kost of hoeveel je aan premie meer gaat betalen zeker de moeite waard.