Top 3 beste tools in Microsoft Azure

Top 3 beste tools in Microsoft Azure

Dat cloud-computing en daarmee ook Microsoft Azure populairder worden is geen geheim. Je komt de termen nu eenmaal steeds vaker tegen. Heel simpel gezegd is Azure een cloudplatform van Microsoft. Natuurlijk zijn er ook andere aanbieders, maar de reden dat juist Azure zo populair is, is een combinatie van de ongeëvenaarde beschikbaarheid, de flexibiliteit en het feit dat je alléén betaald voor wat je gebruikt.

Een veelvoorkomende vraag rondom Azure is: "Wat zijn nu de beste Azure tools?" Goed gereedschap is het halve werk. Maar als je niet weet welk gereedschap je moet kiezen, sta je direct 1-0 achter. Daarom gaan we het in dit artikel hebben over de drie beste Azure tools.

Weet jij al dat jij en Azure een match zijn? Dan kun je gelijk beginnen met een Azure training. Master IT bied Azure trainingen op allerlei verschillende niveaus en met allerlei verschillende specialisatie. Wil je het platform beter leren kennen en de basics onder de knie krijgen? Dan is de Azure Fundamentals training dé training voor jou.

Nu snel verder met de 3 beste tools:

1. Azure portal

Het Azure portal is de meest eenvoudige manier om met Azure te werken. Je opent een web browser en surft naar portal.azure.com. Aangezien Microsoft de meeste web browsers ondersteunt heb je hier dus weinig voor nodig. Het Azure portal is een fijn middel als je nog niet goed bekend bent met Azure. Microsoft biedt een fijne grafische interface aan, die suggesties kan doen om het je makkelijker te maken. Tevens is er wat uitleg over de werking van de verschillende onderdelen en verwijst Microsoft naar de documentatie, zodat je alle nodige achtergrondinformatie met een klik op de muis tot je beschikking hebt.

Let op: Heb jij wel eens gehoord van een "openbare taakverdeler"? In het Azure portal is dat de naam van een onderdeel wat wij in het Engels kennen als een "public load balancer". In Nederland is de kans groot dat het portal voor jou op de Nederlandse taal staat. Aangezien de meeste termen in de ICT Engelstalig zijn, werkt het erg verwarrend als je het portal op iets anders laat staan. In de instellingen van het portal kun je dat het beste wijzigen naar Engels.

2: PowerShell

PowerShell is een command-line shell en scripting taal. Het is de opvolger van de command prompt (cmd.exe) en VBScript. Het is de voorkeursmethode om handelingen te automatiseren in een Microsoft-omgeving, zoals Azure.

Ga je gelijkwaardige taken meermaals uitvoeren? Dan is PowerShell the way to go! Stel, je dient een bepaalde dienst op te leveren voor vier verschillende omgevingen: Dev/Test/Acceptatie/Productie (DTAP of OTAP). Als je dat met het portal doet ben je vier keer dezelfde procedure aan het volgen. Daar zijn mensen niet geschikt voor: dat moet je automatiseren. Dat gaat dus uitstekend met PowerShell. Ook een bepaalde dienst opleveren voor klant A, en enige tijd later min of meer dezelfde dienst voor klant B, kun je beter niet met het portal doen. Als je dit in een script vastlegt, kun je het voor verschillende klanten draaien. Het levert niet alleen tijdbesparing op, maar is ook minder foutgevoelig omdat het identiek gebeurt.

3: Azure CLI

De Azure CLI is een alternatief voor PowerShell. Het is net zoals PowerShell ook een command-line interface. Tevens valt het goed te scripten. Grootste verschil met PowerShell is dat het veel meer de uitgangspunten van UNIX en Linux volgt. Mensen die bekend zijn met de command-line interface van UNIX of Linux, zullen dus veel vlotter aan de slag kunnen met de Azure CLI, vergeleken met PowerShell.

Bonus: Cross-platform

Goed nieuws, alle genoemde tools zijn te gebruiken op Windows, Linux en macOS. Dus het Portal, PowerShell en de Azure CLI zijn te gebruiken met de meeste operating systems. Ook mensen die geen Windows gebruiker zijn, kunnen dus uitstekend met bovenstaande Azure tools aan de slag!

Meer leren over Azure? Master IT heeft meer dan 40 verschillende Microsoft Azure trainingen, zo is er altijd wel een die het beste past bij jouw leerdoelen. Kijk snel naar het aanbod en de beschikbare data of vraag naar meer informatie!