Vijf redenen waarom winteravonden ook heel gezellig kunnen zijn

Vijf redenen waarom winteravonden ook heel gezellig kunnen zijn

De winter is voor veel mensen niet hun meest favoriete seizoen. De dagen zijn kort, het wordt vroeg donker, en heb je een beetje pech dan breng je alle uren waarop er wel daglicht is werkend door. Het kan guur zijn, of nat, en meestal niet zo idyllisch besneeuwd als de reclames en films je willen laten geloven. Nee, die winter, hij kan pittig zijn om door te komen, als je er niet van houdt. Toch zijn er ook genoeg redenen om het wél gezellig te hebben in de winter. We hebben er vijf voor je op een rijtje gezet

Meer tijd voor elkaar

In de zomer brengen we veel tijd buiten de deur door. We gaan met vrienden naar een terras, zijn vaker op stap en vaak niet zoveel thuis. In de winter is dat in veel gevallen anders. We zijn geneigd vaker thuis te zijn, waar het warm is, en minder vaak de deur uit te gaan. Dat kun je jammer vinden, maar je kunt er ook juist het mooie van inzien. De winter is de tijd om even tot rust te komen. Om met je partner of je gezin te zijn. Om meer tijd voor elkaar te hebben. En dat is ook heel wat waard.

We genieten meer van eten en drinken

Ook is de winter de tijd waarin we vaak uitgebreid de tijd nemen om te koken en om te dineren. In de zomer, als het zo warm is, staan we liever geen uren in de keuken. In de winter is dat juist heerlijk! We nemen de tijd om nieuwe gerechten te proberen, of maken een uitgebreid gerecht. We gaan ook wijn kopen die goed bij het gerecht past, en genieten hier uitgebreid van. Juist omdat je wat meer de tijd hebt, je wat minder te doen hebt, geniet je extra van dit soort culinaire momenten.

We zoeken de warmte op

Als het buiten warm en guur is, en donker bovendien, hebben we wel wat behoefte aan extra warmte. Die zoeken we dan ook massaal op, binnenshuis, misschien wel bij de open haard. We drinken een lekkere Pinot noir, ook om het warm te krijgen, en pakken er een knus dekentje bij voor op de bank. Warm en gezellig; ook dat is de winter!

Het is het seizoen van de feestdagen

Niet te vergeten is dat de winter ook het seizoen is van de feestdagen die in veel gezinnen het meest uitgebreid gevierd worden: de kerstdagen en de jaarwisseling. Zelfs al ben je niet dol op de winter, kan dit je er vaak best doorheen helpen. De kerstsfeer duurt weken, en zorgt ervoor dat de winter voor veel mensen ook het seizoen van de gezelligheid is.

Misschien valt er sneeuw?

Goed, het gebeurt niet ieder jaar, maar ben je dol op sneeuw, dan is de winter wel het seizoen waar je je hoop op kan vestigen. Juist omdat het redelijk zeldzaam is, zo’n dik pak sneeuw, is het extra bijzonder als het wel gebeurt. En dan is het extra hard genieten geblazen!