Wat een klus!

Wat een klus!

Deze zomer hebben wij ons huis grondig verbouwd. Iedere dag bouwvakkers over de vloer, kosten die toch hoger uitvallen, gekibbel in huis… Hoewel het eindplaatje er zeker mag zijn, was de weg er naar toe echt een lijdensweg. Daarom heb ik in deze blog een aantal tips opgeschreven hoe jij de verbouwing bij jou in huis overleeft!

1. Geef werklieden de ruimte

… En schrik niet van wat ze allemaal met zich mee brengen. Gereedschappen, bouwmateriaal, ijzerwaren die je nog nooit hebt gezien, maar ook energierepen en blikjes cola… je huis zal helemaal vol liggen met spullen die jij niet kent, en ook liever niet in huis ziet. Maar in the end ruimen ze het ook allemaal weer op, dus maak je daar niet druk om. Dat is verspilde energie! Mocht je het lastig vinden dingen uit handen te geven, maak dan een duidelijke planning en bespreek iedere dag met je werklieden wat er mot gebeuren. Maar ga niet meerdere keren per dag checken hoe het er voor staat, dat leidt alleen maar tot wantrouwen en irritaties!

2. Maak beslissingen niet te moeilijk

Een verbouwing zal je veel keuzestress opleveren. Zorg dat je van te voren de meeste knopen al hebt doorgehakt. Blijf niet te lang wikken en wegen op bepaalde afwerkingen. Soms zegt je gut-feeling genoeg! Ook dit scheelt je een hoop kopzorgen en discussies met je partner.

3. Organisatie

Je zal er niet aan ontkomen: planning, papierwerk en afspraken. Haal de innerlijke boekhouder in je naar boven. Investeer in goede mappen, denk de hele verbouwing alvast door voordat deze begint. Maak een plan B voor potentiële problemen. Dit kost misschien wat meer tijd van te voren, maar op het moment dat je moet zoeken in je bestanden tijdens een verbouwing ben je veel verder van huis.

4. Wees vindingrijk en flexibel

Een verbouwing is niet comfortabel en niet alles zal lopen zoals gepland. Stel je daar vast op in, en maak een overlevingsplan. Wanneer het water in de keuken wordt afgesloten, waar doe je dan je afwas? En als je tijdelijk geen elektriciteit hebt, waar vind je je kaarsen en zaklamp? In het ergste geval, is er familie waar je een nachtje kan verblijven? Wees vindingrijk en flexibel, voor ieder probleem zal je een oplossing kunnen bedenken. Maar als je nu al rekening houdt met dit soort mogelijkheden, zullen de problemen uiteindelijk lijken mee te vallen.  

En misschien wel het allerbelangrijkst: houd het eindbeeld voor ogen! Er is een reden waarom je deze verbouwing bent begonnen, je huis komt ieder uur een klein beetje meer in de buurt van je droomhuisje. Vergeet dat niet!