Wat is de beste vloer?

Wat is de beste vloer?

Er zijn vele soorten vloeren om uit te kiezen, wat het maken van een beslissing moeilijk maakt. De soort vloer in een kamer heeft ook nog eens grote invloed op hoe een kamer eruit ziet. Sommige vloeren kunnen veel werk zijn om bij te houden, wat niet iedereen even leuk vind om te doen. En er moet ook natuurlijk nagedacht worden over het prijskaartje dat aan een vloer vastzit. Om te beslissing over de beste vloer iets makkelijker te maken, staat hieronder een lijstje van de drie bekende vloeren en hun voor- en nadelen.

Laminaat

Laminaat is in de laatste paar jaren sterk gestegen in populariteit. Laminaatvloeren zijn opgemaakt uit verschillende delen en het lijkt zelf vrij veel op hout.

Een groot voordeel van laminaatvloeren zijn dat deze erg makkelijk te onderhouden zijn. Om een paar weken stofzuigen en dweilen is genoeg om de vloer mooi te houden. Laminaatvloeren zijn dus makkelijk stofvrij te houden, een groot voordeel voor iedereen die allergisch is voor stof (of het gewoon vies vindt).

Daarnaast is laminaat kleurvast en vochtbestendig. De kleur zal dus niet na een aantal jaren verbleken. Vele soorten laminaatvloeren kunnen in vochtige ruimtes gelegd worden, zoals de keuken of badkamer. Dit zal geen enkel probleem zijn voor de vloer.

Een laminaatvloer gaat rond de 25 jaar voor relatief weinig geld (vaak ongeveer €10 per vierkante meter). Dit maakt het niet zo duurzaam, maar nog wel een goede investering. Er is ook een grote variatie beschikbaar, iets wat meer groeit naarmate de vloer bekender wordt. Daarentegen staat wel dat niet iedere laminaatvloer dezelfde voordelen zal hebben. Let is dus op bij het aanschaffen van een laminaatvloer. Ook kunnen laminaatvloeren vrij snel beschadigen. Soms is het op te lossen met een speciale stift, maar helemaal wegwerken van de kras lukt vaak niet.

Houten vloer

Houten vloeren zijn misschien wel de bekendste soort vloer. Hout ziet er tijdloos uit en gaat levenslang mee. Dit maakt het erg duurzaam. Houten vloeren geven vaak een bepaald gevoel dat niet bij andere soorten vloeren te vinden zal zijn. Er zijn vele soorten houten vloeren, dus voor iedereen die het wilt, is er wat te vinden. Met de juiste middelen is hout goed te onderhouden, al zal het iets meer werk zijn dan andere vloeren. Net zoals bij laminaatvloeren zijn houten vloeren ook gemakkelijk om stofvrij te houden.

De nadelen van houten vloeren zijn dat het kan krimpen of uitzitten en dat de vloer over de jaren heen zal verbleken. Bij droog weer krimpt de vloer en bij nat weer zal het uitzetten. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het leggen van de vloer. Ook zijn houten vloeren vrij prijzig (zo’n €30 per vierkante meter).

PVC vloer

Dan hebben we nog PVC vloeren, ook een vloer die lijkt op hout. Eigenlijk is het gemaakt van polyvinylchloride, een kunststof. PVC vloeren zijn erg geschikt voor vloerverwarming. Het heeft namelijk de mogelijkheid om zich aan te passen aan de omgevingswarmte. Daarnaast zijn PVC vloeren ook makkelijk om te onderhouden, omdat ze eenvoudig te reinigen zijn en goed tegen vocht kunnen. Een ander voordeel is dat PVC vloeren geluiddempend zijn, waar weer fijn is voor mensen in een tussenwoning.

Nadelen houden in dat PVC vloeren duurder zijn dan laminaatvloeren (zo’n €20 per vierkante meter), alhoewel de vloer nog steeds relatief goedkoop is. Het grootste nadeel is dat de vloer een egale ondergrond nodig heeft om gelegd te worden. Als dit er niet is, moet het eerst gecreëerd worden, wat weer geld en tijd gaat kosten.