Groene stroom is de toekomst: duurzaam gas en licht

Groene stroom is de toekomst: duurzaam gas en licht

Groene stroom is de energie voor de toekomst. We moeten allemaal werken aan een betere en schonere wereld. Met de groene stroom, die duurzaam wordt opgewekt, wordt er een goede stap in de juiste richting gezet. Deze vorm van energie wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen, waaronder zon en wind. Dit is een schone manier van opwekken en steeds meer energiemaatschappijen richten daar nu hun pijlen op. Ook zij realiseren dat groene stroom beter is voor het milieu.

De consument raakt steeds meer bewust van zijn of haar effect op het klimaat en wil daarin een positieve bijdrage leveren. Om de juiste aansluiting te vinden met duurzame energie, is het van belang om specifiek naar groene stroom te kijken. Bij het selecteren van een nieuwe energieleverancier voor gas en licht is er een hoop informatie te vinden, ook over groene stroom. De echte groene stroom komt voort uit hernieuwbare energiebronnen en dat zal ook benadrukt worden.

Maak de juiste keuze in energieleverancier

Een betere wereld begint bij jezelf en dat samen met een goede energieleverancier voor gas en licht, die zich inzet voor een beter klimaat, is een goed begin. De term groene stroom wordt echter te pas en onpas ingezet, gezien het ook als een marketingmiddel werkt. In die zin is het belangrijk om te achterhalen of de groene stroom echt groen is en wat de oorspronkelijke bronnen zijn. Als dat neerkomt op zon- of windenergie, dan is dat een goed teken.

Naast dat je bij energieleveranciers terecht kunt voor groene stroom, bieden zij ook steeds vaker een schonere vorm van aardgas aan. Gas en licht zijn naast water de belangrijkste natuurlijke bronnen in ons dagelijkse leven en in groene stroom is volop keuze. Sterker nog, je kunt zelf ook stroom opwekken met zonnepanelen, waardoor je op termijn in de kosten bespaart. Aardgas is een iets complexer verhaal, want 100% schone energie op dat vlak is (nog) niet beschikbaar.

Schoner gas

Er zijn verschillende initiatieven om van aardgas af te stappen, maar het heeft tijd nodig. Veel energieleveranciers leveren daarom nog steeds het ‘klassieke’ gas, maar ook daarin is een stap vooruit te realiseren in je gebruik. Om op dit vlak een steentje bij te dragen aan een beter klimaat, is er bosgecompenseerd gas. Dat wil zeggen dat je aardgasverbruik direct gecompenseerd wordt met het aanplanten van bomen.

Bomen zijn nodig om C02 uit de atmosfeer op te nemen en dat om te zetten in zuurstof. Bij gebruik van C02 gecompenseerd gas, wordt alle uitstoot die je produceert direct gebalanceerd met het aanplanten van nieuwe bomen. Met deze compensatie wordt er een mooie bijdrage geleverd aan het klimaat, terwijl je gas blijft gebruiken. Hierdoor is het gas dát je gebruikt en stuk meer duurzaam.

Bij het kiezen van een nieuwe leverancier voor gas en licht raden we je aan de oorspronkelijke bronnen van groene stroom te onderzoeken. Ook is het van belang dat er bij de gaslevering een goede compensatie tegenover staat, zodat jouw energie op een duurzame en schone manier is opgewekt. Wil je nog meer doen voor het mileu? Lees dan verder over duurzaam bouwen.